Hemşirenin en acı kararı: Fişi çekmek

Hemşirenin en acı kararı: Fişi çekmek
İleri aşamada Kovid-19 hastaları kendi kendilerine yapamadıkları için solunum cihazları sayesinde akciğerleri oksijen alıyor ve karbondioksiti dışarı atıyorlar. Ancak hastaların durumu ağırlaşır ve kurtulma ihtimalinin olmadığına...

İleri aşamada Kovid-19 hastaları kendi kendilerine yapamadıkları için solunum cihazları sayesinde akciğerleri oksijen alıyor ve karbondioksiti dışarı atıyorlar. Ancak hastaların durumu ağırlaşır ve kurtulma ihtimalinin olmadığına kanaat getirilirse solunum cihazının fişini çekmek ve tedaviyi sonlandırmak gibi zor bir kararı da bu hastalara bakan sağlık ekipleri veriyor. Fişi çekme görevi hemşireye düşüyor.
BBC’ye konuşan Londra’daki Royal Free Hastanesi’ninyoğun bakım ünitesinde çalışan başhemşire Juanita Nittla “Bu da işimizin parçası” diyor. Geçen yıl kendisi de tüberküloz atlayan Nittla “Akciğer kapasitesimin kısıtlı olduğunu biliyorum. Ama bu bir pandemi, her şeyi bir kenara koyup görevimi yapıyorum. Geçen hafta bir 50 yaşında, üstelik meslektaşı olan Kovid-19 hastasının tedavisini sonlandırması gerektiğini söyleyen Nitta o süresi şöyle anlatıyor:
“Önce hemşirenin kızıyla konuştum. Annesinin hiç acı çekmeyeceği konusunda ona söz verdim. Annesinin ölmeden önce yerine getirilmesini istediği bir son arzusu olup olmadığını sordum. Diğer tüm hastaların durumu da çok ağırdı. Perdeleri çektim ve alarmı kapattım. Hemşireler sustu. Hastamızın onuru ve rahatlığı, önceliğimizdi.” “Sonra telefonu hastanın kulağına tuttum ve telefonun diğer ucundaki kızının, annesine son sözlerini söylemesini bekledim. Bilgisayarda onların istediği bir müziği açtım. Müzik çalmaya başladığında solunum cihazını kapattım. Hastanın elini tuttum. Ekrandaki yanıp sönen ışığa bakarken kalp atış sayısının sıfıra indiğini, ardından çizginin dümdüz olduğunu gördüm. Bir insanın böyle yalnız öldüğünü görmek çok üzücü.”