Hep aynı azap!

Son Güncellenme Tarihi: Ekim 6, 2021 / 10:24

Milli Takım bir kez daha çok iyi bildiğimiz bir durumu yaşıyor. İyi bir başlangıcın ardından gelen çuvallama nedeniyle her şeyi kaybetme tehlikesi! Cuma akşamı Norveç ile tam anlamıyla bir ölüm kalım mücadelesi vereceğiz. En azından medya olarak bunun pek farkında değil gibi görünüyoruz ama milli takımla ilgili haber ve yorumların pek getirisi olmadığından son hafta maçlarında olup bitenleri biraz daha kaşımak uygun görülüyor.
Vatandaş bunun nasıl bir “oyun” olduğunun pek farkında değil. Çoktan bitmiş, sonucu tescil edilmiş bir maçta olanlarla ilgili konuşmaların hiçbir şeyi değiştirmeyeceği gibisinden basit bir gerçeği kimse umursamıyor. Tam tersine ‘Bizim penaltımız verilmedi’, ‘ofsayt çizgisi hatalıydı’, yediğimiz golde faul vardı’ gibisinden anlamsız muhabbetler inanılmaz bir ilgi görüyor. Aylarca konuşulsa hiçbir sonuç alınamayacak konular sürekli ısıtılıp önümüze konuluyor.
Bunun önemli nedenlerinden biri, yazan ve konuşan kişilerin büyük bir bölümünün futbolla ilgili ciddiye alınabilecek bir fikirlerinin olmayışı. Onlar, futbolun basit bir oyun olduğu yutturmacasının arkasına sığınıp ortalama gevezelikleri fikir diye yutturmaya çalışıyorlar. Vatandaşın da bundan bir yakınması yok çünkü böyle olduğunda olayın içine daha çok girebiliyor. Sahici fikir söyleme çabası içindekiler entel dantel diye küçümseniyor.
O zaman da dönüp dolaşıp geleceğiniz yer burası oluyor.
· · ·
Milli Takım sadece birkaç ay önce Sörloth’lu, Haaland’lı rakibi karşısında deplasman sayılabilecek maçı 3-0 kazanmayı bilmişti. Peki, bu kez rakibin en büyük iki kozu yokken bunu bir kez daha ve üstelik kendi sahamızda yapabilecek durumda mıyız? Epeyce kuşkulu. Oysa bunu mutlaka yapmalıyız çünkü bu maçı kazanırsak 2022 Dünya Kupasına katılma umutlarımızı canlandırmış olacağız.
Benzer bir durumu 2008 Avrupa Şampiyonası elemelerinde yaşamıştık. Milli Takım İstanbul’da Yunanistan karşısındaki 1-0’lık yenilgiyle derinden sarsılmıştı. Çünkü daha önce hiç kaybetmediğimiz rakibimiz karşısındaki bu yenilgi bizi 2008’in dışına itebilecekti. O güne kadar hiç yenilmediğimiz, deplasmandaki maçı 4-1 kazandığımız Yunanistan karşısındaki yenilginin ardından doğan yıkım ortamında, deplasmanda Norveç’i ve sonrasında Bosna Hersek’i İstanbul’da nasıl yenecektik?
Çok belirgin bir biçimde Yunanistan yenilgisinin altında kalmış gibiydik. Teknik direktörümüz Fatih Terim’in hatalarının bu yenilgiye yol açtığı düşüncesiyle eleştiriler ağırlıklı olarak ona yönelmişti. Terim de bunun sıkıntı yaratmayacağını gördüğü durumlarda ‘bütün sorumluluk bende’ gibisinden çıkışlar yapsa da bu kez pek bunu kabullenmez gibiydi ve bundan da birtakım çatışmalar doğuyordu.
Böyle bir ortamda milli takımın gidip de Norveç’te maç kazanacağını düşünmek saflık olurdu. Bir kez daha büyük bir turnuvanın dışında kalacak gibiydik.
· · ·
Açıkçası çok bayıldığım biri değildir ama Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy olaya el koydu ve milli takımı memleketten uzaklaştırdı. Norveç maçının hazırlıkları yurtdışında yapıldı. Ülkenin zehirli bir bataklık olan futbol ortamından uzaklaşan takım derin bir soluk aldı ve sonrasında hedefe ulaştı. Norveç karşısında gerekli sonucu aldık. Emre Belözoğlu ve Nihat Kahveci’nin golleriyle maçı 2-1 kazanıp hayata döndük. (Sonrasında İstanbul’daki maç da pek kolay sayılmazdı ama Bosnalı kardeşlerimizin bize zorluk çıkarmayacağı ve de çıkarmadığı kanısı egemendi. O maçı da kazanıp hedefe ulaşırken, kendini mağdur durumda gören Macar basını, Bosna takımını “En iyi akraba” olarak ilan ediyordu.)
Bugün koşullar o kadar zor değil ama bizim böyle durumlarda olumsuz anlamda mucizeler yaratabilme becerimizden da korkmak gerek. Norveç’le beraberlik halinde bile işimiz alabildiğine güçleşecek. Hele sonrasında deplasmanda karşılaşacağımız Letonya karşısında feci denebilecek kadar kötü bir bilançomuz olduğu da düşünüldüğünde haliyle endişeler artacak. Bu iki maçı da kazanmamız halinde hemen hiçbir derdimiz kalmayacak. Cebelitarık’ı içerde herhalde farklı yenip 1 Kasım’da Karadağ’a gideceğiz.

Ahmet Çakır

1952 yılında Kastamonu’da dünyaya gelen Çakır, 1960 yılında ailesiyle birlikte İstanbul’a yerleşti. 1969’da, öğrenim gördüğü Sultanahmet Ticaret Lisesi’nden ayrılıp askere gitti. 1978’de Beyoğlu Akşam Lisesi’ni, 1982’de ise İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Basın Yayın Yüksekokulu’nu bitirdi.
Askerlik dönüşü, ocak 1974’te TRT’de çalışmaya başladı. 1977’de yazmaya başladı. Yazdığı mizahi içerikli yazılar Cumhuriyet’te yayımlandı. Dünyada ve Türkiye’de Sansür adlı çalışmasıyla 1980 Yunus Nadi Ödülleri’nde üçüncülük elde etti. 1982’de, Dostun Ölümü adlı Varlık Yayınevi’nden yayınlanan ve çeşitli öykülerin toplandığı kitap, Akademi Kitabevi tarafından verilen Öykü Başarı Ödülü’nün sahibi oldu. Yazdığı radyo oyunları çeşitli tarihlerde, çeşitli radyo kanallarında yayınlandı. 1985 yılında TRT’den ayrıldı. Ahmet Hamdi Tanpınar romanı Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nü tiyatroya uyarladı. İzmir’de seyirciyle buluşan bu oyunla Yunus Emre Ödülü kazandı. İlk olarak 1995’te, Demir Ajans Yayınları’ndan yayınlanan Galatasaray Spor Kulübü Tarihi isimli kitap, temmuz 2011’e kadar yedi kez basıldı. 1996’da yazdığı Fatih’in Aslanları Futbolun Vatanında adlı kitabında 1996 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda mücadele eden Türkiye Millî Futbol Takımı’nı konu aldı. Galatasaray’ın 2000’de kazandığı UEFA Kupası’nın anlatıldığı Türk Futbolu Avrupa Zirvesindeile şampiyonluğa ulaşan takımın teknik direktörlüğünü yapan Fatih Terim’in hayatını anlatan ve Altın Kitaplar’dan yayınlanan O Bir İmparator adlı kitapları 2000 yılında piyasaya sürüldü. 2002 yılında ise, Türkiye’nin Dünya Kupası’nda yer almasının ardından Milli Takım ve Dünya Kupası isimli kitabı yazdı.
2007’de, Galatasaray’ın kuruluşunun 100. yılında Yüzyılın Aslanı adlı kitabı yayımlandı. Bir sonra 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası’na katılan Türkiye Millî Takımı’nı konu alan Türk Futbolu Avrupa Sınavında adlı çalışması piyasadaki yerini aldı. 2010’da, Ben Dememiş miydim? adlı spor-mizah türündeki kitabı okurlarla buluşan Çakır’ın son olarak 2011’de, ölümünün 20. yılında Metin Oktay’ın yaşamını konu alan Taçlı Kral: Metin Oktay isimli kitabı piyasaya sürüldü.
Günaydın, Hürgün, Hürriyet ve Fotospor gazetelerinde çalıştı. Spor, Yeni Yüzyıl, Yeni Binyıl ve Radikal gazetelerinde spor yazarlığı yaptı

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top