Hepimizi icraya verdiler

Hepimizi icraya verdiler
Türkiye’de özellikle Güney Doğu Anadolu’da kuraklıktan etkilenen çiftçi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın destek ödemesi yapılacağına yönelik sözlerine rağmen çiftçiler herhangi bir ödeme yapılmadığı...

Türkiye’de özellikle Güney Doğu Anadolu’da kuraklıktan etkilenen çiftçi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın destek ödemesi yapılacağına yönelik sözlerine rağmen çiftçiler herhangi bir ödeme yapılmadığı gibi borçlarından dolayı icraya verildiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 4 Haziran 2021 tarihinde yaptığı bir konuşmasında, “Çiftçilerimizin Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borçlarını erteliyoruz. Kuraklık sigortasında TARSİM devlet desteğini önümüzdeki yıla özel yüzde 70’e, hasar ödeme oranını da yüzde 80’e çıkarıyoruz. Verim kayıplarına göre dekara yüz liraya kadar doğrudan ödeme yapacağız” demişti. Ancak ekim sezonu gelmesine rağmen çiftçilere ödeme gerçekleşmedi. Birçok çiftçi ise şartları yerine getiremediği gerekçesiyle destekten faydalanamadı.

Şanlıurfalı çiftçi Ferhat Demiryeri, “Kuraklık desteklemesi hiçbir şekilde verilmedi. Kooperatif borçlarımız, Ziraat Bankası’ndaki borçlarımıza hiçbir şekilde erteleme olmadı ve hepimizi icraya verdiler” dedi.

FAİZLİ ERTELEME
ANKA’ya konuşan Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar ise desteklemelerin çiftçilerin nakit sıkıntısı çektiği ekim döneminde yatırılması gerektiğini belirterek, “Çiftçilerimizin icraya gitmiş borçları kesinlikle erteleme kapsamına alınmadı. Alınmadığı gibi ertelemeye giren çiftçilerimizin borçları yüzde 12,5 faiziyle ertelemeye tabi tutuldu” diye konuştu.