Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

HER 100 ARACIN 39’UNU SATACAKLAR

FCA ve PSA gruplarının birleşmesiyle kurulan ‘Stellantis’in bugün en güçlü olduğu pazarların başında Türkiye geliyor. Üretim gücüne de sahip olan Türkiye’de Tofaş (FCA) ve PSA, 2020’de %32’lik pazar payına ulaşırken, 2021 hedefleri ise %39.

FCA (Fiat Chrysler) ve PSA grupları, otomotiv sektörünün yeni evriminde birlikte mücadele etmek ve dünyanın 4. büyük otomotiv gücünü oluşturmak üzere Stellantis (yıldızlarla aydınlanmak) ismiyle birleşti. 30’dan fazla ülkede üretimi olan ve 130’dan fazla ülkede 8,1 milyon adet araç satan 15’in üzerinde marka için 150 farklı milletten 400 binden fazla PSA ve FCA gruplarının çalışanı, 16 Ocak 2021 gününden itibaren artık resmen Stellantis bayrağının altında toplandılar.
KİMSE işten ÇIKARTILMAYACAK
Stellantis CEO’su Carlos Tavares, şirketin ilk günkü toplantısında birleşmenin yılda 5 milyar Euro tasarruf edilerek 2025’a kadar 25 milyar Euro değer katacağını, fakat bunun için kimsenin işten çıkartılmayacağını, hiç bir fabrikanın kapanmayacağını belirtti. İlk günden itibaren Avrupa borsaları ve New York’ta güçlü açılışlar yapan, önemli isimlerle yönetim yapısını da sağlamlaştıran Stellantis’in Türkiye’deki durumu ise şu an için netlik kazanmadı. Tek bilinen Koç Grubu’nun Stellantis’in dolaylı ortağı olduğu ve şirket resmi belgelerinde ortak olarak FCA (Fiat Chrysler) yerine Stellantis ismini kullanmaya başladığı.
EN BÜYÜK PAZAR PAYI TÜRKİYE’DE
Kuşkusuz ‘Stellantis Türkiye’nin ne zaman ve nasıl faaliyete geçeceği merak edilse de hem Tofaş hem de PSA’nın Türkiye’deki güçleri ortada. 2020 yılında PSA Grubu tüm Avrupa’da yüzde 15.6, FCA ise yüzde 6’lık pazar payına ulaşırken, Türkiye’de ise Tofaş Grubu (FCA) yüzde 18,37, PSA Türkiye ise yüzde 13,74’lük paya ulaştı. Yani 2 grup Türkiye’de 250 bin adede yakın satışla, her 100 aracın 32’sini sattı. Bu da Stellantis’in en güçlü olduğu pazarların başında Türkiye’nin olduğunu gösterdi.
DİKKAT ÇEKEN
2021 HEDEFLERİ
Geçen hafta Groupe PSA Türkiye’nin tedarikçileriyle buluştuğu online etkinlikte marka genel müdürleri 2021 için dikkat çeken hedeflerini paylaştı. 2021’de PSA Türkiye yeni modellerinde de etkisiyle toplam yüzde 20’lik pazar payı hedeflerken, bu hedefin içinde Peugeot’un payı yüzde 8, Opel’in yüzde 6.6, Citroen’in ise 5.6. Buna karşın Tofaş Grubu’nun 2021 hedefi ise 2020 yılına paralel, yani yüzde 19 civarı. Bunun da yüzde 17’si Fiat markasına ait.
YÜZDE 39 PAZAR PAYI
Yani gerçekleşir, gerçekleşmez bilinmez ama sonuç olarak bu yıl 2 grubun toplam pazar payı hedefi yüzde 39 civarında. Bu da aslında 2 grubun 300 bin adedin üzerinde araç satacağını ortaya koyuyor. Tofaş’ın Türkiye’de üretim gücünü de düşündüğümüzde Stellantis’in dünyada açık ara en büyük paya sahip ve güçlü ülkesinin Türkiye olduğunu gösteriyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi