Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Her 1000 kişiden 6’sı yeni otomobil alabildi

85 milyonu aşan nüfusu ile Avrupa'nın en kalabalık ülkesi olsak da her 1000 kişiye satılan 6 yeni otomobil ile ancak 31 ülke arasında 30’uncu sıraya çıkabiliyoruz.

2022 yılı Ocak-Kasım döneminde, yani 11 ay sonunda Türkiye’de otomobil satışları yüzde 2,4 oranında azalarak 505.886 adet olarak gerçekleşti. Bu sonuçlarla Türkiye, 31 Avrupa ülkesi arasında 6’ıncı en çok otomobil satan ülke olarak yer alıyor. Zaten yıllardır da bu sıralama pek değişmiyor. Ama bu sizi yanıltmasın çünkü Türkiye’nin içinde bulunduğu zor şartları asıl nüfusa oranla yapılan satışlar gösteriyor.



BULGARİSTAN NEDEN SONUNCU
EBS Danışmanlık’ın Avrupa Otomotiv Üreticileri Derneği (ACEA) verilerinden yararlanarak hazırladığı tabloya göre Avrupa’da 11 ay sonunda 1000 kişiye yapılan yeni otomobil satışları belli oldu. Sıkı durun, 85 milyonu aşan nüfusa sahip Türkiye’de 11 ay sonunda her 1000 kişiden sadece 6’sı yeni bir otomobil almış. Bu oranla Avrupa’da Bulgaristan’ın ardından yine sondan ikinci sıradayız. Bulgaristan’ın da son sırada olmasının sebebi, 2.el otomobil ithalatı yapmasından kaynaklanıyor.



ALMANYA’DA 28 OTOMOBİL
Avrupa ortalaması 11 ay sonunda 19,3 iken, 1000 kişiye en çok otomobilin satıldığı ülke 62,3 ile Lüksemburg ve ardından 41,6 ile İzlanda. Türkiye ile hemen hemen aynı nüfusa sahip Almanya’da ise 11 ay sonunda 1000 kişiye 28,1 yeni otomobil satılmış. Yani 505 bin otomobil satışıyla Avrupa’da 6’ncı sırada yer almamız sizi yanıltmasın, gerçek sonuç nüfusa göre otomobil satışında saklı. Zaten şartlar değişmediği, otomobillerin üzerindeki vergi yükü azalmadığı ve alım gücü artmadığı sürece son sıralarda yer almaya aynen devam ederiz.

Bu tablo kolay kolay değişmez
EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, 85 milyonu aşan resmi nüfusu ile Avrupa’nın en kalabalık ülkesi olduğumuzu hatırlatarak şu yorumu yapıyor: “Ancak 1000 kişiye satılan otomobil sayısında ancak sondan 2. sıraya çıkabiliyoruz. Geçebildiğimiz tek ülke olan Bulgaristan ise Orta Avrupa’dan 2.el ithalatı yaptığı için son sırada kalıyor, yoksa bizden daha yüksek orana sahip olurdu. Benzer nüfusa sahip olduğumuz ve sıklıkla karşılaştırıldığımız Almanya’da 1000 kişiye satılan otomobil sayısı 28 adedi aşarken bizde ancak 6 adedi buluyor. Üstelik Almanya’da trafiğe kayıtlı otomobil sayısı 50 milyon adedi aşarken bizde ancak 14 milyon adette kalıyor. Dünyanın en yüksek otomotiv vergisinin, hatta verginin bile vergisinin alındığı ülkemizde tablonun bu kur, enflasyon, vergi ve alım gücü ile değişmesi pekte olası görünmüyor ne yazık ki.”


‘Araç yok’ diye yüksek vergi almak doğru mu?

HAZİNE ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati geçen hafta otomobil satışlarında ÖTV indirimi beklentisinin hatırlatılması üzerine, “ÖTV indirimi şu anda söz konusu değil. Araçların zor bulunduğu bir dönemde ÖTV indirimi olmaz. Bu konuda herhangi bir çalışma olmayacak” açıklamasını yaptı. Hatırlarsınız bundan 4-5 ay önce de basına kapalı bir toplantıda benzer açıklamaları yapmış, kendi aralarında ÖTV artırımına gitmeyi bile konuştuklarını söylemişti. Yani Bakan Nebati, piyasada araç olmadığını çok net bir şekilde ifade ediyor.

BİRBİRİNDEN İKİ AYRI KONU
Şimdi asıl konumuza gelelim. Bildiğiniz gibi yapılan matrah güncellemesi geçen sene Ağustos öncesinde yüzde 45-50 dilime giren birçok modeli kapsamadığı gibi bu modeller şu anda yüzde 80’lik ÖTV dilimden satılıyor. Her fırsatta bayileri, galerileri fırsatçılık yapmakla itham edip, hatta “Stokunda araç var” diye ceza kesme gibi tedbirlerden bahsedilirken, Maliye’nin “Zaten araç yok” diyerek araçların neredeyse tamamının yüzde 80’lik dilimde satılmasına ses çıkartmaması ilginç değil mi? Araç bulunmamasıyla, ÖTV’nin matrahlar sebebiyle yüksek uygulanması birbirinden ayrı konular olarak değerlendirilmeli. “Zaten araç yok” diye yüksek dilimden vergi almak, yoruma çok açık bir konu.


Sakaryalı Corolla’ya yeni hibrit makyajı

TOYOTA’nın Sakarya fabrikasında ürettiği Corolla Sedan modelinin makyajlanmış yeni veriyonu, 5. nesil hibrit (melez) teknolojisiyle Mart 2023’te Türkiye’de satışa sunulacak. Corolla Cross’ta da yer alan 5.nesil yeni hibrit teknoloji ise Toyota’nın Avrupa fabrikalarında üretilecek. Yeni sistem 140 beygir güce sahip 1.8 litre benzinli motorla kombine edilirken, hem tüketimde hem de emisyonda oldukça başarılı sonuçlar veriyor.

Kış lastikleriniz hazır mı?

HAVALAR bu yıl her ne kadar iyi gidiyor olsa da kış yavaş yavaş yaklaşıyor. Havalar soğudukça standart lastiklerin yol tutuşu zayıflar. Özellikle kış aylarının karlı ve buzlu yollarında yaz lastikleriyle araç kullanmak birçok faktörle birlikte kazalara davetiye çıkaran bir durum. Yapılan araştırmalar 7 °C’nin altında kış lastiği kullanmaya başlamak gerektiğini söylüyor. Bu noktada Michelin de kış mevsiminde hava koşullarından dolayı araçların ıslak, karlı ve buzlu zeminde daha iyi tutunmasını sağlamak için özel teknolojiyle donatılmış lastikler kullanılmasını öneriyor. Bunların başında da Alpin ve CrossClimate ürün aileleri geliyor.

2.ele 30 bin m2’lik TERMİNAL yaptılar

İKİNCİ el otomobil şirketi 2plan, Etiler’in göbeğinde tam 30 bin m2 alanda araçların ve insanların buluşma noktası olacak TERMİNAL hizmete açtı. 2.el araç satışı, fiziksel ihale, premium araç satışı, etkinlik ve organizasyon gibi birçok hizmet tek bir noktadan verilecekmiş. 2plan CEO’su Orhan Ülgür, ‘2Plan Terminal’i bir sosyal yaşam ve deneyimleme alanı olarak da tasarladıklarını belirterek, “1400 m2’lik dönüştürülebilir etkinlik bölümünde konser ve sergiler de düzenlenecek” dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi