Türkiye’de şu an 10 olan Çinli marka sayısı yıl sonuna kadar 12’ye 2024’te ise 20’ye ulaşacak. Bu da Türkiye’de faaliyet gösteren markaların 3’te 1’inin Çinli olmasını sağlayacak. Şu anda toplam otomobil satışlarında yüzde 7’lik paya ulaşan Çinli markaların 2024’te pazar payı ise yüzde 10’u aşacak.
MG (SAIC), Chery, BYD, DFSK, Seres, Skywell, Voyah, Hongqi, Leapmotor ve Cenntro. Belki bazılarının ismini ilk kez duydunuz ama bunlar şu anda Türkiye’de satışı yapılan Çinli markalar. Yani şimdilik toplam 10 marka. Şimdilik diyorum çünkü 2 Çinli marka daha Türkiye’de faaliyete geçiyor. Bu markalardan biri Hozon Neta diğeri ise Çinli Shineray Grubu çatısı altındaki SWM. Böylece daha yıl bitmeden Türkiye’de satışa sunulan Çinli marka sayısı 12’yi buluyor. Düşünün Nio, Lynk & Co., Polestar, Zeekr, Xpeng, Ora ve Wey gibi Avrupa’da faaliyete geçen önemli Çinli markaları daha Türkiye’ye gelmedi. Bu markaları getirmek için de çok büyük gruplar çok büyük savaşlar veriyor.
10 AYDA 44 BİN SATIŞ
Bugün Türkiye’de faaliyet gösteren Çinli markaların bazıları sadece içten yanmalı, bazıları ek vergiye rağmen elektrikli, bazıları ise her ikisini de satıyor. Ocak-Ekim döneminde Çinli markaların Türkiye’de ulaştığı toplam satış 44 bin adede yaklaştı. Bu da 619 bin otomobilin satıldığı ilk 10 ayda yüzde 7’lik pazar payı anlamına geliyor. Bu satışın yüzde 70’ini Chery tek başına yaparken, MG ve Skywell’de ikinci ve üçüncü sıradaki markalar.
60 MARKANIN 20’Sİ ÇİNLİ
Kasım ayında elektrikli otomobil satışında dünyanın en büyüğü olan BYD’nin de faaliyete geçmesiyle yıl sonunda Çinli markaların satışlarının 70 bin adedi aşması bekleniyor. 2024 yılında ise yeni eklenen ve eklenecek markalarla 100 bin adedi aşacak bir performans bekleniyor. Şu an Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’ne (ODMD) üye marka sayısı 49’a ulaşırken, bu yıl sonunda 51’e, 2024’te ise Çinli markalarla 60’a ulaşması bekleniyor. Bu 60 markanın da 3’te 1’i Çinlilerden oluşacak. Bakalım bu durum rekabeti nasıl şekillendirecek?
12
2023’te Türkiye’deki Çinli marka sayısı
44.000
10 ayda Çinli markaların sattığı araç sayısı
100.000
2024’te Çinli markaların Türkiye satış hedefi
%10
2024’te Çinli markaların pazar payı hedefi

Avrupa’dan önce Türkiye’ye geliyor
UZUN yıllar Ford Otosan ve Doğuş Otomotiv’de üst düzey pozisyonlarda çalışan, son olarak da Volkswagen Binek Genel Müdürü olan Vedat Uygun, Gürses Grubu ile birlikte Türkiye temsilciliğini aldığı 2 markayla sektöre geri dönüyor. Çinli elektrikli otomobil markası Hozon Neta ve Hollandalı Carver’ı Gürses Grubu çatısı altında kurulan mobilite şirketi GRS Automobility ile getiren Uygun, 2030 yılında Türkiye’deki mobilite şirketleri arasında ilk 3’te yer almayı hedeflediklerini söylüyor.

2024 HEDEFİ 5 BİN
Hozon Neta’nın 2024 yılında gireceği Avrupa pazarından önce ilk olarak Türkiye’de satışa sunulduğunu söyleyen GRS Genel Müdürü Uygun şöyle konuştu: “İlk etapta aralık ayında elektrikli kompakt SUV modeli olan Neta U modelini satışa sunacağız. 420 km menzile sahip araçtan 800 adet civarında getireceğiz. 2024 yılında ise Neta U’nun ardından ilk çeyrekte Neta GT ve Neta AYA modellerini getireceğiz. Hiper sedan modeli Neta S ise 2025 yılında gelecek. 2024 yılında ise hedefimiz 5 bin adetlik satış”

Aralık ayında satışa sunulacak Neta U, CATL batarya ile şehir içi 420 kilometre sürüş menzili (WLTP) sunarken, 30 dakikada yüzde 30’dan yüzde 80’e hızlı şarj özelliğiyle öne çıkıyor.

500 bin TL’ye devrilmeyen Hollandalı
KAYAK sporundaki “carving” kelimesinden ilham alarak Hollanda’da 1994 yılında kurulan Carver markası da Gürses Grubu’nun bünyesinde kurulan GRS Automobility’nin önümüzdeki ay itibarıyla Türkiye’de satışa sunmaya başlayacağı bir diğer marka olarak öne çıkıyor. 3 tekerlekli elektrikli bir motosiklet olan Carver, kompakt boyutları ve 1+1 oturma düzeniyle dikkat çekiyor. Carver’ı rakiplerinden ayıran en büyük unsur ise Dynamic Vehicle Control sistemi sayesinde tıpkı motosikletlerde olduğu gibi virajlarda belli bir açıda yana yatabilmesi ve böylelikle çok daha güvenli ve stabil bir sürüş deneyimi sağlaması oluyor. 100 ve 130 km menzile sahip 2 versiyonu olan aracın fiyatının 500 bin TL bandında olması bekleniyor.

İtalyan asıllı Çinli
TÜRKİYE’de Aralık ayından itibaren satışa sunulacak olan bir diğer Çinli marka ise İtalyan asıllı SWM. Rus girişimci Sergey Kiselev tarafından kurulan Atmo Grubu tarafından Türkiye’ye getirilen SWM, Çinli Shineray Grubu çatısı altında yer alıyor. 1971 yılında İtalya’da kurulan SWM, 2014 yılında Çinli Shineray Holding tarafından satın alındıktan sonra Brilliance Shineray Chongqing Automobile Co. Ltd.’ye dahil edildi. İtalyan asıllı marka Çin’de üretilen SUV ve ticari modelleriyle aralık ayından itibaren Türkiye’de satışa sunulacak.

Bu yıl 100, seneye 200 kişi alabilecek
VOLKSWAGEN, iddialı SUV modeli Touareg’in kapsamlı iyileştirmelerle yenilenen üçüncü neslini Türkiye’de 6 milyon 795 bin TL’den başlayan fiyatlarla satışa sundu. Ön ve arka tasarım hatları keskinleşen, başta ekranlar olmak üzere teknoloji seviyesi yükseltilen ve iç mekana üst seviye premium dokunuşlar yapılan yeni Touareg, Elegance ve R-Line olmak üzere iki farklı donanım seçeneğine sahip. Volkswagen Binek Araç Genel Müdürü Gino Bottaro, “Touareg ile
gösterişi sevmeyen, premium deneyim yaşamak isteyen, mütevazı bir hedef kitleye ulaşmayı amaçlıyoruz. Bu yılki hedefimiz 100, 2024’te ise 200 adet satış hedefliyoruz” dedi.

e-Power’a özel versiyon
NİSSAN, kompakt SUV sınıfındaki başarılı modeli Qashqai’nin e-Power motor seçeneğine özel bir versiyon sundu. Designpack Black Edition olarak adlandırılan bu özel versiyon, inci beyazı ya da bulut gri gövde rengiyle birlikte siyah tavan ve siyah gövde rengiyle birlikte gri tavan olmak üzere üç farklı renk kombinasyonuyla sunulurken, tüm versiyonlarda etkili görünümü artırmak için paketi siyah beş kollu jantlar tamamlıyor.