"Her 6 yeni seçmenden biri, konut satın alarak vatandaşlık hakkı edinen bir yabancı"

"Her 6 yeni seçmenden biri, konut satın alarak vatandaşlık hakkı edinen bir yabancı"
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, Türkiye'de oy kullanan her 6 yeni seçmenden birinin, konut satın alarak Türk vatandaşlığı elde eden yabancı uyruklu kişi olduğunu açıkladı.Gökçe,...

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, Türkiye'de oy kullanan her 6 yeni seçmenden birinin, konut satın alarak Türk vatandaşlığı elde eden yabancı uyruklu kişi olduğunu açıkladı.

Gökçe, "Konut karşılığı vatandaşlık" uygulamasının 2017 yılında başladığını hatırlattı, 2017-2022 senelerinde yabancılara 274 bin 258 konut satıldığını belirtti.

Gökçe, bu dönemde konut alanların 41 bin 182'sinin Irak uyruklu, 35 bin 335'inin İran uyruklu, 31 bin 290'ının Rus uyruklu olduğunu ifade etti. İBB Genel Sekreter Yardımcısı, "Yabancılara konut satışının konut piyasasında yüzde 5e yakın bir orana ulaşması konut ve kira fiyatlarının artmasına, vatandaşlarımızın da konut erişiminin azalmasına neden oluyor" diyerek konut ve kira fiyatlarındaki artışı da yabancılara konut satışı ile temellendirdi.

Konut satışının en çok olduğu 3 ilin İstanbul, Ankara ve Mersin olduğunu söyleyen Gökçe, "274 bin 258 konutu alan herkese ailesiyle vatandaşlık veriliyor. Her birinin 3 kişilik bir ailesi olsa 750 bine yaklaşan yeni bir seçmen grubu ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Gökçe şöyle devam etti:

"Son 5 yılda Türkiye'de seçmen sayısı 59 milyon 354 binden 64 milyon 190 bine çıktı. Yani seçmen sayısı 4.8 milyon arttı. Bu da demek oluyor ki her 6 yeni seçmenden biri yabancı. Bu durum da demokratik işleyişimizi etkileyecek bir tablo olduğunu gösteriyor. Konut karşılığı vatandaşlık uygulamasına son verilmelidir. Anayasamıza göre vatandaşların konut hakkını koruyacak tedbirleri almak devletin görevidir. Vatandaşlarımızın yaşadığı konut krizi son bulana kadar yabancılara konut satışı da durdurulmalıdır."