Her güne bir uyuşturucu operasyonu

Her güne bir uyuşturucu operasyonu
Suç örgütü lideri Sedat Peker’in mayıs ayı başından beri yaptığı en çarpıcı ifşaatlardan biri adresi Türkiye olan 4.9 ton uyuşturucu ile ilgiliydi.TÜRKİYE PEKER İLE ÖĞRENDİPanama’dan yola çıkan bir gemide, Kolombiya’nın...

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in mayıs ayı başından beri yaptığı en çarpıcı ifşaatlardan biri adresi Türkiye olan 4.9 ton uyuşturucu ile ilgiliydi.
TÜRKİYE PEKER İLE ÖĞRENDİ
Panama’dan yola çıkan bir gemide, Kolombiya’nın Bueneventura Limanı’nda 9 Haziran 2020 günü toz kauçuk taşıyan iki konteynırda yapılan aramada 4.9 ton kokain yakalandı. Piyasa değeri 265 milyon dolar. Kokainin varış yerinin İzmir Limanı, alıcının da bir kimya şirketi olduğu ortaya çıktı. Türkiye bu olayı Sedat Peker’in ifşaatıyla öğrendi.
DİLOVASI LİMANI
Sonra Dilovası Yılport Limanı’nda, Brezilya’dan gelen bir gemide 22 Ağustos 2020’de yapılan ilk aramada şüpheli bir durum çıkmadı. Gümrük müdürünün ısrarıyla yapılan ikinci aramada 20 valizin içinde ve preslenmiş 500 kalıp 540 kilo kokain bulundu.
PANAMA YAKALADI
6 Mayıs 2021’de Panama’nın PSA Limanı’nda, varış yeri Mersin Limanı olan gemide 616 paket kokain ele geçirildi. Geminin yüklendiği yer Ekvador’un Puerto Bolivar Limanı’ydı. Bu liman da büyük bir tesadüf ki, 540 kilo kokainin yakalandığı Dilovası Limanı gibi Yüksel Yıldırım’ın sahibi olduğu Yılport Holding’e aitti.
İSKENDERUN LİMANI
17 Mayıs 2021’de İskenderun Limanı’nda Birleşik Arap Emirlikleri’ne gönderilmek üzere 1 ton uyuşturucu hap ele geçirildi. Hemen sonra Suriye’nin açıklarında 1.5 ton da esrar.
VENEZUELA’DA
PEYNİR İÇİNDE
Sedat Peker’in yedinci videoda kokain ticaretinde yeni adresin Venezuela üzerinden olduğunu iddia etmesi üzerine, sosyal medyada Mayıs 2020’de çıkan Venezuela’dan peynir başta olmak üzere pek çok ürünün ithalatına dair Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yeniden gündeme geldi. Venezuela’da 2020’nin ekim ayında beyaz peynirin içine yerleştirilmiş 108 paket kokain ele geçirildiği ortaya çıktı. Habere göre yakalanan uyuşturucu en az 119 kilogram.
ERKAM YILDIRIM İDDİASI
Peker, 7. videoda, büyük parti uyuşturucu yakalanmasından sonra, eski Başbakan Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’ın yeni bir rota belirlemek üzere Venezuela’ya gittiğini iddia etmişti. Binali Yıldırım ise iddiayı yalanlayarak oğlunun Venezuela’ya yardım amaçlı koronavirüs test kiti ve maske götürdüğünü açıklamıştı. Ancak o dönemde Venezuela’da pandemi vakalarının çok düşük olduğu ortaya çıkmıştı.
ETKİN SORUŞTURMA YOK
Tüm bunlar ortaya çıktıktan sonra bile İçişleri Bakanlığı tarafından uyuşturucu trafiğiyle ilgili etkin bir soruşturma yapılıp yapılmadığı bir türlü öğrenilemedi. Yurt dışında yakalanan ve teslim adresinin Türkiye olduğu anlaşılan uyuşturucularla ilgili bürokrasinin çok ağır aksak yürütüldüğü ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı ve AKP-MHP ortaklığıyla yürütülen iktidardan bu konuda ikna edici bir açıklama yapılmadı. Yorumlar, sadece “suç örgütü liderinin iftiralarından medet umanlar” merkezinde temellendi.
Peker’in ifşaatı sonrasında Türkiye’de yapılan operasyonlarda yüksek miktarlarda uyuşturucu ele geçmeye başlaması da dikkat çekici. Bugünden geriye doğru bir arşiv taraması yaptığımızda sayfalar dolduracak uyuşturucu trafiği ile karşılaştık.
PEKER’DEN KORKUNÇ SUÇLAMA
Suç örgütü lideri Peker, önceki günkü sosyal medya paylaşımında yine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu hedef alarak çok ağır suçlamalar yöneltti.
Sedat Peker, yakalanan kokain yerine diş sağlığıyla ilgili maddelerin imha edildiğini ve bu uyuşturucuların Süleyman Soylu’ya yakın gruplar tarafından satıldığını iddia etti.

23 günlük baskın: Tonlarca uyuşturucu

23 Haziran:
▶ Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Mersin Limanı’nda 463 kilogram kokain ele geçirildiğini duyurdu. Mersin’de bir haftada ele geçirilen kokain miktarı 1 ton 763 kilogramı buldu.
▶ Van’da farklı tarihlerdeki operasyonlarda ele geçirilen 4,5 ton uyuşturucu fabrika kazanında yakıldı.
▶ İzmir’in 9 ilçesinde 14-21 Haziran arasında düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 11 şüpheli gözaltına alındı
▶ Emniyet Genel Müdürlüğü açıkladı: “Haziran ayı içinde İtalya ve Hollanda ülkeleriyle paylaşılan bilgi ve değerlendirmeler neticesinde; İtalya’da iki ayrı operasyonda 6 ton esrar ve 1 ton 126 kilogram kokain, Hollanda’da ise 145 kilogram kokain ele geçirilmiştir.”
▶ Kayseri’de polis ekipleri tarafından düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 1’i kadın 4 kişi gözaltına alınırken, çeşitli miktarlarda uyuşturucu madde ele geçirildi.
22 Haziran:
▶ Diyarbakır merkezli İstanbul, Ankara, Adana, Aydın’ı kapsayan 136 ayrı adreste eşzamanlı operasyon yapıldı.
▶ Manisa’da, Hatay Reyhanlı’da, Çankırı’da, Mersin’de, Afyonkarahisar’da, Aydın Didim’de, Çorum İskilip’te, Balıkesir’de 11 kiloyu aşkın uyuşturucu ile 58 kişi yakalandı.
21 Haziran:
▶ Hamzabeyli Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapan bir TIR’da 12 kilo 920 gram uyuşturucu ele geçirildi. 3 kişi tutuklandı.
20 Haziran:
▶ Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde 4 kişi yakalandı.
18 Haziran:
▶ Samsun’da, Mersin’de 10 sokak satıcısı yakalandı.
17 Haziran:
▶ Tekirdağ Çorlu’da 4 kişi gözaltına alındı.
16 Haziran:
▶ Mersin Limanı’nda yapılan operasyonda 1 ton kokain ele geçti.
15 Haziran:
▶ İstanbul Bağcılar’da, Adana’da, Karabük’te 14 uyuşturucu taciri yakalandı.
13 Haziran:
▶ Mersin Tarsus ve Iğdır’da 37 kişi yakalandı.
11 Haziran:
▶ Van Edremit ve İpekyolu’nda, Hatay Kırıkhan’da Antalya Alanya’daki operasyonlarda 10 kiloyu aşkın uyuşturucu ele geçti, 17 kişi yakalandı, 2 kişi bırakıldı.
10 Haziran:
▶ Gaziantep’te uyuşturucu operasyonunda 24 kişi gözaltına alındı.
8 Haziran:
▶ Diyarbakır’da 168 ton toz esrar elde edilebilecek 7 milyon 270 bin 752 kök kenevir bitkisi ele geçirildi.
▶ Antalya, Adana, Manisa, Adıyaman’da 9 kişi yakalandı.
4 Haziran:
▶ Antalya’da, Samsun Çarşamba’da, Kayseri’de, Trabzon’da 17 kişi yakalandı.
3 Haziran:
▶ Antalya Alanya’da, İzmir’de 8 kişi yakalandı, 28 kiloyu aşkın uyuşturucu ele geçti.
2 Haziran:
▶ Erzurum Karayazı’da, Tekirdağ Süleymanpaşa ve Çorlu’da, Antalya Alanya’da 13 kişi yakalandı.
1 Haziran:
▶ İstanbul’da 30 adrese baskın yapıldı, 23 kişi yakalandı, Tekirdağ Çorlu’da 3 kişi yakalandı

Soylu: Tarihi rekorlar kırıyoruz

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, son bir haftada Mersin Limanı›nda 1 ton 763 bin kilogram kokain yakalandığını belirterek, «Uyuşturucu yakalamalarında son yıllarda, tarihi rekorlar kırıyoruz» dedi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda uyuşturucu operasyonlarına ilişkin bilgi verdi. Son bir haftada Mersin Limanı’nda 1 ton 763 bin kilogram kokain yakalandığını belirten Soylu, “Uyuşturucu yakalamalarında son yıllarda, tarihi rekorlar kırıyoruz. Uyuşturucuya ve uyuşturucu tacirlerine geçit yok” dedi.