HER ŞEY BİR REKLAMMIŞ

Uzaktan eğitim sürecinde herhangi bir indirim yapmayan aksine ücretlerini artıran özel okullar öğrencilerini kaybetmeye başladı. Çocuklarını özel okullardan alıp devlet okullarına veren veliler “Özel okullar birer ticarethane, pandemiye rağmen çok yüksek zam oranları açıkladılar, bir daha çocuğumu özel okula göndermem” diyor. 

Salgınla birlikte yaşanan ekonomik krize duyarsız kalan, ailelerin sesini duymayan okullar, öğretmenin maaşını devletten alırken, veliye öğrencilerin yemediği yemeğin parasını geri ödemekte zorluk çıkarttı.  Özel okullarda velilerin ve öğretmenlerin yaşadığı sorunlara sessiz kalınıyor. Çocuklarının iyi bir eğitim almadığını söyleyen aileler her yıl değişen öğretmenlerden, uzaktan eğitim sürecine rağmen okul ücretlerine yapılan zamlardan şikayetçi. Pandemi eğitimin özelleşmesinin sakıncalarını bir kez daha ortaya koydu. Salgınla birlikte çocuklarını özel okuldan alıp devlet okuluna veren velilerle konuştuk.

Çocuğunuzu özel okuldan almaya nasıl karar verdiniz?

N.Y: Belirli özel okullar dışında geriye kalan diğer okulların eğitimi aynı, ticarethane gibi çalışıyorlar. İki çocuğum var. Daha önce bütçemize uygun üç özel okul denedik. Pandemiyle okulların iki sene kapalı kalacağına karar verip para vermek istemedik, çocuğumuzun kaydını devlet okuluna aldık. Doğru düzgün bir eğitim de yoktu.

SINIFIN ÜÇTE BİRİ ÖZEL OKULDAN

8.sınıfta kızı olan N. Y son sınıfta olduğu ve daha önce okul değiştirdiği için kızının okuluna devam ettiğini, ancak 5.sınıfa geçen oğlunu devlet okuluna gönderdikleri için mutlu olduklarını söylüyor. “Oğlum dersler online da yapılsa çok mutlu, biz de memnunuz. Sınıfımız 32 kişi, 12 çocuk özel okuldan geldi.  Üç yaşından beri İngilizce görüyor ama devlet okulundaki çocukların İngilizceleri çok daha iyi. Boşu boşuna özel okula vermişiz keşke baştan iyi bir devlet okuluna verseymişiz”

KUTU

ÖZEL OKULLAR ZARAR ETTİ

Pandemiyle birlikte özel okullarda verilen eğitim online’a dönüşünce, okullardaki 1 milyon 376 bin 609 olan öğrenci sayısı 1 milyon 71 bin 476’ya geriledi. Oluşan zararın10 milyar lirayı aştığı bildiriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü verilerine göre, bu süreçte en büyük kaybı öğrenci sayısı 216 bin 500 olan anaokulları yaşadı. Yeni dönemde anaokullarına kayıt yaptıran öğrenci sayısı yüzde 58 azalarak, 90 bin 517’ye düştü. Tüm özel okullarda 2019-2020 eğitim-öğretim yılında yüzde 49,66 olan doluluk oranı ise yüzde 42,66’ya geriledi. Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk, “Güçlü sermayeye sahip olanlar bu sıkıntılı döneme dayanabiliyor. Ancak küçüklerin ayakta durması imkânsız” dedi.

KANDIRILDIK!

İki çocuğu olan avukat Z. B çocuklarını başka bir okula vermek istediğinde karşısına uçuk bütçeler çıktığını söylüyor. “65, 70 bin gibi okul ücretleri duyduk. İki çocuğa 140 bin vermek mantıklı değil. Bunu yapacak imkânım var ama istemedim. İşin içinde olduğumda da her şeyin bir kandırmaca olduğunu gördüm. Çocuğumu bursluluk sınavına sokuyorum, bir yanlışı var. Tek bir yanlışla %50 burs veriyorlar. Diğer çocuklar da %50 burs almış.”

9 yıldır çocuğunu özel okula gönderen başka bir anne Ö. T “Okulun eğitiminden memnun değildik, verdiğimiz paraya da değmedi, sıkıntılarımız oldu, pandemi de eklenince devlet okuluna gönderme kararı aldık” diyor. Okul ücretinde de ciddi artış olduğunu dile getiren anne salgınla birlikte yaşadıkları zorluğu okulların göz önüne almaları gerektiğini, yemek ücretlerini dahi çok az kesintiler yaparak geri ödediklerini belirtiyor.

KOLEJDE OKUDUM, ÇOCUKLARIM DEVLET OKULUNDA

Z. B bir oğlunun 2. sınıfta olduğunu diğerinin ise 4.sınıfta okuduğunu söylüyor. Uzaktan eğitim sürecinde özel okulda derslerin çok uzun sürdüğünü anlatan anne “Kendi işimi yapamaz hale geldim” diyor. Eğitim ücretinde de bu süreçte indirim olmadığını belirten Z. B kendisinin kolejde okumasına rağmen çocuklarını devlet okuluna verdiğini aktarıyor.

Özel okulda ne tür sıkıntılarınız yaşadınız?

N. Y: İlkokulda evimizin yakınındaki Sirus Koleji’ne çocuklarımızı verdik. Okul FETÖ nedeniyle kapatıldı, paralarımızı alamadık. Bu okullardan gelen çocukların başka okullara kabul edilmeyeceği yolunda haberler çıkmıştı. Doğa Koleji o dönem bu çocukları kabul etti.  Ancak orada da okulun eğitiminden kaynaklı sorunlar yaşadık. Bir sonraki sene Bil Koleji’ne çocukları gönderdik. İlk başta iyiydi ancak özel okul politikaları nedeniyle hocamız okuldan istifa etti gelen öğretmen de iyi değildi çocuklar bir şey öğrenemedi. Öğretmen değişsin istemedik ama onlar parasal kısımları düşünüyorlar, ticarethane gibi. Çocuk 4.sınıfı bitirdi ama üç öğretmenle bitirdi. Çocuklar duruma alışmaya çalışırken düzgün eğitim alamadılar.

ÖĞRETMENLER SÜRÜNDÜRÜLÜYOR

Avukat Z.B çocuklarını gönderdiği özel okuldaki öğretmenlerin müvekkilliğini de yapmış. “Öğretmenler haklarını alamıyor, okullarda süründürülüyorlar. Çok az ücret veriyorlar, hafta sonu dahi çalıştırıyorlar. Ayrıldığımız özel okulda, okul yediye kadar açık diyorlar ama matematik alanında uzmanlaşmış bir öğretmeni bakıcı gibi kullanıyorlar. Öğretmeni bu duruma mecbur bırakıyorlar. Öğretmenler bakıcı değil! Bu durum okulun umurunda değil. Her sene öğretmen değişiyor. Çocuğun üç yılda üç öğretmeni oldu”

YEMEDİĞİ YEMEĞİN TELAFİSİ OLMAZ

Uzaktan eğitim sürecinde ödediğiniz yemek ücretini okuldan alabildiniz mi?

N. Y: Okul yemek ücretini vermemek için çok diretti. Biz de bastırdık, yemeğin telafisi olmaz, okul açıldığında iki kaşık pilav daha mı koyacaksınız? Bu vermediğiniz bir hizmet. Hadi online eğitimi kabullendik. Eşim de o zaman eve her gün iki kişilik yemek istiyoruz dedi. Bastırınca bize geri ödeme yaptılar. Ama kimseye söylemememizi, başka velilerin duymamasını istediler. Bir sonraki sene kaydını yapsın diye velileri mecbur bıraktılar. Öğretmenlerin parasının yarısını zaten devlet ödedi. Kendi okulumuzda durum buydu; öğretmenler hep alacaklı.Pandemi yokken de öğretmenlere doğru düzgün ödeme yapılmadığını anlatan N. Y kendi öğretmenlerinin de bu nedenle ayrıldığını söylüyor. “Doğa Koleji’nde de öğretmenler ciddisıkıntılar yaşadı. Veliler öğretmenlerin faturalarını ödedi, öğretmenler gününde birleşip altın aldılar.  Öğretmenleri mutsuz ettiler” diyor.

Pandemi sonrası özel okula dönmeyi düşünür müsünüz?

N. Y: Düşünmüyorum. Kızımı da mutlaka bir Anadolu Lisesi’ne göndereceğim.  Şimdiye kadar özel okula yatırdığım parayı devlete verseymişim üniversitede belki yurtdışına giderdi. Özel okullardaki eğitim sıfır. İngilizce için özel okula veriyorsak devlet okulunda daha iyi İngilizce bilgisi olan çocuklar var. Çocuklar dışarıdan da desteklenebilir.

KUTU

HER ŞEY BİR REKLAMMIŞ

İki çocuğunu özel okuldan alıp devlet okuluna veren başka bir anneD. K başta tedirgin olduklarını, yakınlarındaki insanların da itiraz ettiğini, özel okula devam etmelerini istediğini söylüyor. “Devlet, özel okul ayrımı olmamalı. Eğitim zaten parayla olmamalı.  Bizlere reklam çalışması yapılmış, özel okula gidince çocuğum iyi eğitim alır sanmışız. Spor ve İngilizce gibi farklılıklar var ama devlet okullarındaki öğretmenlerimiz çok değerli. Hem insani hem eğitim anlamında iyiler” diyor.

20 BİN TL BAĞIŞ İSTEYEN DEVLET OKULU DA VAR

Devlet okullarıyla ilgili gözlemleriniz neler?

Z. B: Şerif Ali’de oturuyoruz, evimin yakınındaki devlet okuluna çocuğumu gönderemedim. Annemin evine ikametgahımı aldım. Semte göre devlet okullarının niteliği değişiyor. Bir de Ataşehir’in merkezindeki devlet okuluna çocuğumu göndermek istediğimde 15 bin TL istediler. Bağdat Caddesi’nde 20 bin isteyen okul da var. Devlet okullarının daha düzenli olanı özel okul mantığında çalışıyor.

ÖĞRETMENİN BİRİKİMİ HİÇE SAYILIYOR

D.K kendisinin de çocuğunun da devlet okulunda çok mutlu olduğunu söylüyor. “Öğretmenler devlet okullarında daha deneyimli, öğrenciyi çok iyi tanıyorlar. Bu tabi idealist olmalarıyla ilgili. Eğitim anlamında çocuğa verdikleri şey; okulun dayattığından ziyade öğretmenin birikimi, yılların tecrübesi var. Özel okullarda belirli bir program var, öğretmene bunu yapacaksın diyorlar. Özel okullarda öğretmene dayatılan bir eğitim modeli var.

Eğitimin çevrimiçi ortamda yapılmasına rağmen öğretmenin tüm sınıfa hâkim olduğunu dile getiren Ö. T “Öğretmen çocuklarımızla birebir ilgileniyor. Velilerle online toplantı yaptı, hepimizle tek tek görüştü. Özel okulda öğretmene ulaşamıyordum şimdi kafamıza bir şey takıldığında öğretmenle iletişim kurabiliyoruz. Çalışan anne babalar için önemli bir durum” dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Eda Yılmayan Arşivi