Her siyasi tartışmanın tam göbeğinde

Her siyasi tartışmanın tam göbeğinde
AK Parti’nin sosyal medya kuruluşları ve kullanıcılara yönelik yeni yasal düzenleme hazırlığı kapsamında yapılan tartışmalara Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da yorumda bulundu.Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, son...

AK Parti’nin sosyal medya kuruluşları ve kullanıcılara yönelik yeni yasal düzenleme hazırlığı kapsamında yapılan tartışmalara Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da yorumda bulundu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, son orman yangınlarıyla ilgili dezenformasyon ve yalan haberlerin paylaşıldığı gerekçesiyle yapılacağını duyurduğu yasal düzenleme hazırlığı, sosyal medyaya yönelik “sansür” endişelerini de beraberinde getirdi.
Ali Erbaş, sosyal medyanın, sosyal ve kültürel değişim ve dönüşümün önemli bir aracı olduğunu belirterek, “Sosyal medyanın kullanımıyla alakalı hukuki çerçeveyi belirleyecek yasal bir mekanizmanın ihdası ötelenemez bir zorunluluktur” dedi.
Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Derneği’nin çevrimiçi düzenlediği “Seher Vakti Buluşmaları” programında konuşan Erbaş, sosyal medyanın kullanımıyla alakalı güçlü bir bilincin inşasının öneminde dikkat çekti. Erbaş, “İslam ahlakına, insan hak ve özgürlüklerine mugayir davranışlarla ve hızlı bir şekilde yayılım gösteren yanlış ve mesnetsiz bilgi yoluyla ihlal edildiğine maalesef sıklıkla şahit olmaktayız” ifadesini kullandı.
Sosyal medyaya ilişkin olarak “Bu mecranın teklif ve telkinlerine bilinçsizce teslim olan kullanıcılar, her türlü mahremiyetlerini ifşa ederek … asil duyguları, beğeniye feda edebilmektedir” diyen Erbaş, “Özellikle gençler üzerinde etkili olduğu gözlemlenen bu tutum, onların mahremiyete dair algı, düşünce, tasavvur, ilke ve değerlerini maalesef imha etmektedir” görüşünü savundu.
Erbaş, bu durumun sanal ve dijital dünyadan taşarak gerçek hayatı etkisi altına aldığını belirterek, “Bu itibarla, sosyal medyanın kullanımıyla alakalı hukuki çerçeveyi belirleyecek yasal bir mekanizmanın ihdası ve güçlü bir bilincin inşası, ötelenemez bir zorunluluk olarak karşımızda durmaktadır” diye konuştu.

ERBAŞ HER YERDE

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş son dönemde yaptığı siyasi çıkışlarıyla ve siyaset alanındaki konumuyla eleştiriliyor.
Erbaş, geçtiğimiz aylarda Giresun’da yaşanan sel felaketinin ardından bölgeye gitti. Cübbesinin üzerine sarı çizmeleri giyen Erbaş bölgede incelemelerde bulundu. Erbaş’ın incelemelerdeki izlenimlerinin nerede kullanıldığı ise bilinmiyor.
Erbaş, geçtiğimiz günlerde Yargıtay’ın Yeni Hizmet Binası ve adli yıl açılışına da katıldı. Erbaş, bina için “muhteşem” dedi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca ile dua ederek adli yılı açtı.
Erbaş, 30 Ağustos törenlerindeki protokolde de 40 sıra yükselerek Genelkurmay Başkanının önüne geçti. Erbaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı 12. sırada tebrik etti.
Erbaş, 2020 yılının Nisan ayında yayınladığı bir hutbede, zina ve eşcinselliğin “hastalıkları da beraberinde getirdiğini” ve kuşakları “çürüttüğünü’ söyledi. Erbaş’ın bu sözleri de tepki topladı.
Erbaş, dün de Aksaray’da Önder İmam Hatipliler Derneği’nce 18’inci İmam Hatipliler Kurultayı’nda, laikliğin tam tersi olan tanımı yaparak, “İnanç, insan ile Allah arasında olsun, evine ve ticaretine, siyasetine, adaletine, yansımasın diye ortalığı ayağa kaldırıyorlar” sözleriyle de dikkat çekti.

SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ İÇİN KİM NE DİYOR?

Muhalefetten “Haberleşme özgürlüğüne büyük engel gelecek, sosyal medyaya sansür uygulanacak” endişelerinin yükseldiği bir dönemde AK Parti, yeni sosyal medya düzenlemesi için çalışmalarını hızlandırdı.
AK Parti’nin “Yalan haber, dezenformasyon, provokasyon ve linçle” mücadele gerekçesiyle üzerinde çalıştığı yeni sosyal medya düzenlemesi için Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlıklarının yanı sıra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, RTÜK ve milletvekillerinin katılımıyla yapılan toplantılar devam ediyor.
HUKUKU GÖZETEN BİR DÜZENLEME
AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, tüm bu çalışmaların amacını “Toplumun her kesiminden şikayetler var. Sahte hesaplarla, sahte kimliklerle kişiler, kurumlar hedef alınıyor. İnsanların, toplumun huzurunu bozacak bir dil kullanılıyor. Adresi belli olmayan çevreler var. Sürekli Türkiye’deki iç siyasete ilişkin kışkırtıcı içerik paylaşan çevreler var. Oysa ki bunun kimseye faydası yok. Demokrasiyi, özgürlüğü ve hukuku gözeterek bir düzenleme yapmak istiyoruz” diye açıkladı.
CADI AVI BAŞLAYACAK
CHP’nin Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, sosyal medya için AK Parti’nin düzenleme yaparken şeffaf olmadığından yakınıyor.
Adıgüzel, düzenlemeyle ilgili, “Bize uç örnekleri gösteriyorlar hep. ‘Sizin çocuğunuz, eşiniz yalan haberlerin kurbanı olabilir’ diyorlar. Ama haber ve ifade özgürlüğü arasında ince bir denge var. Eleştiriyi bir hak olarak görmeyen siyasetçilerin neyin dezenformasyon olduğuna karar vermeleri nasıl mümkün olacak? Görünen o ki internette bir cadı avı başlayacak” değerlendirmesinde bulundu.