Her yerde alevler vardı

Her yerde alevler vardı
Kayıtlara İdlib saldırısı olarak geçen ve 34 askerimizin şehit olduğu 27 Şubat 2020’de gerçekleşen olayda yaşananların perde arkası ortaya çıktı. Türkiye’nin Suriye’deki en büyük kaybı olarak bilinen olayda Türk Birliği’ni...

Kayıtlara İdlib saldırısı olarak geçen ve 34 askerimizin şehit olduğu 27 Şubat 2020’de gerçekleşen olayda yaşananların perde arkası ortaya çıktı. Türkiye’nin Suriye’deki en büyük kaybı olarak bilinen olayda Türk Birliği’ni vuran füzelerin Rus uçakları tarafından atıldığı öğrenildi.

5 Kasım 2021 tarihinde Middle East Eye sitesinde, “Turkey blamed Syria for a deadly air strike. Its troops blame Russia” başlığı ile yayınlanan yazıda olayın perde arkası ayrıntılarıyla anlatıldı.

Olay gününü anlatan Suriye Milli Ordusu’ndan yüzbaşı A.H saldırının düzenlendiği alanın birkaç kilometre ötesinde başında ve vücudunda şarapnel yaraları olan bir Türk askeriyle karşılaştığını, ardından olay bölgesine gittiğini anlattı.

HER YERDE ALEVLER VARDI
A.H gördüğü manzarayı şöyle anlattı:
“Şehitler yerde yatıyordu, cesetler her yerdeydi. Bazıları molozların altındaydı. Gördüğüm manzara çok kötüydü… Yaralılar yol kenarındaydı. Türk askeri araçları neredeyse imha edilmişti. Her yerde alevler vardı.” Destek çağıran A.H, “Türk ordusuna ulaşmaya çalıştım ama önce konvoyun vurulduğuna dair ilettiğimiz bilgileri reddettiler. Konvoyun iletişimi saldırıdan önce kesilmişti, bu yüzden saldırı hakkında telsizle bilgi verememişlerdi” dedi.

Yazıda saldırının ardından Türk yetkililerin saatlerce sessiz kaldığı, 12 saat sonra Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın “Saldırıyı rejim güçleri yaptı” açıklaması yaptığı hatırlatıldı. Bölgedeki Türk askerlerinin öfkeli olduğunu anlatan yazı, “Saldırıyı yapanın Suriye değil Rusya olduğu konusunda ısrar ediyorlardı” ifadeleriyle devam etti.

4 KEZ KONVOYUN YAKININI VURDULAR
MEE’ye konuşan bir Türk albay o gün için, “Rejim ve Rus savaş uçakları yan yana uçuyor. Kısacası savaş uçaklarının Türk kuvvetleri tarafından düşürülmesini önlemek için birbirlerini koruyorlar” dedi. Bilgi veren bir Türk askeri ise, “Ruslar o gün konvoylarımıza çok yakın bölgeleri en az dört kez hedef aldı. Ruslarla devam eden bir [Türk] koordinasyon vardı… Nerede olduğumuzu her zaman biliyorlardı. Askerlerimizden bazıları siper bulamadan ilk doğrudan atış araçları hedef aldı” dedi.

Yazıda, Suriye-Rus uçuş grubundan bir hava saldırısının failinin bombanın türünden kolayca ayırt edilebildiği bilgisine yer verildi, Türk yetkililere göre konvoy hedef gözetilerek Rusya’nın kullandığı “açıkça nüfuz edici bir bomba” ile vuruldu.

ÖLÜLERİ TAŞIMAK İÇİN RUSYA HAVA KORİDORU AÇMADI
Yazıda bir Türk askeri kaynağın “Ankara saatlerce ölü ve yaralıları çıkarmak için Rusya’yı güvenli bir geçiş sağlamaya ikna etmeye çalıştı ama Rusya kabul etmedi. Hava koridoru açamadık ve bombardıman altında karadan sağlık görevlileri göndermek zorunda kaldık” ifadelerine yer verildi.