“Her zaman herkesin aklında "ya olursa" düşüncesi vardır”

Mentra, söz ve müziği Mert Erol ile Orkun Ünlü’ye ait olan yeni şarkısı Tut Ellerimden ile ani gelişen bir ayrılık hikâyesini anlatırken her şeye rağmen umudun aklın bir köşesinde her daim yer tuttuğunu ve bunu unutmamak gerektiğini hatırlatıyor.

Mentra’nın temelleri iki kuzen Orkun Ünlü ve Furkan Bayramoğlu’nun öncülüğünde 2019 yılında Ankara’da atılmış. Türler arasında gezinen müzikleriyle birçok farklı isimle farklı farklı sahnelerde kendini gösteren grup yakın zamanda kadrosunu oturtarak yola devam etti. 2020 yılında ilk albümleri ‘Kuralsız Oyun’ ile hem kendilerine aşina olan hem de onları yeni keşfeden dinleyicinin radarına girdi. Bir sonraki yıl yayınladıkları Bu Şehir Bizim ile dikkatleri üzerine toplayan grup arka arkaya Beni Yakın, İnsafsız, Yeniden ve Sarının Hardal Tonu şarkılarını dinleyiciyle buluşturarak yükselişe geçti. Bu yıl içinde de Uzakta, Her Yol Uçurum, Çaresiz Bu Beden, Yolumdan Dönmem ve Yok'u yayınlayan Mentra, şimdi de Garaj Müzik etiketiyle dijital platformlarda yerini alan Tut Ellerimden ile bu yılı kapatmaya hazırlanıyor. Söz ve müziği Mert Erol ile Orkun Ünlü’ye ait olan şarkı ani gelişen bir ayrılık hikâyesini anlatırken her şeye rağmen umudu aklının bir köşesinde tuttuğumuz gerçeğini de bize hatırlatıyor. Mentra ile grubun ve şarkının arka planını konuştuk.

“Mantra”yı biliyorum ama “Mentra”nın ne anlama geldiğini bulamadım. Ne demek “Mentra”? Neden bu ismi seçtiniz?

Aslında en başta "Mantra" olmasını düşünüyorduk. "Bring Me the Horizon" grubunun, grupça en çok sevdiğimiz ve ortak noktada buluştuğumuz bir şarkısının ismi. Tını olarak çok hoşumuza gitti fakat "Mantra" ismiyle çok fazla sanatçı vardı. Orkun Ünlü'nün tavsiyesiyle bir adet harf değişimine gittik ve “Mentra” ortaya çıktı.

Nasıl bir araya geldiniz?

İlk aşamada iki kuzen Orkun Ünlü ve Furkan Bayramoğlu bir araya geldi grup kurma düşüncesiyle. Bu grup daha çok metal-core ve alternatif metal tarzında üretimler yapıyordu. Birkaç sahneden sonra süreklilik vaat eden bir vokal arayışına girildi. Ortak bir arkadaş sayesinde lise yıllarından beri birbirlerini ismen tanıyan, ama hiç yüz yüze görüşmeyen Mert ile bir ilan vasıtasıyla tanıştılar ve “Mentra”nın temelini attılar. Devamında ise Doğukan Ulusoy, Doruk Bulut ve Orkun Uğraş gruba dâhil oldu. Doruk'un geçen ay gruptan ayrılmasıyla beraber grup şu an 5 kişi olarak üretimlerine devam ediyor.

Yeni şarkınız “Tut Ellerimden” nasıl ortaya çıktı?

“Tut Ellerimden” aslında ansızın biten bir ilişkiyi, beklenmedik bir ayrılığı anlatıyor. Sevdiğiniz insanla olan ilişkiniz birbirinizi ne kadar sevseniz de bazen ikiniz için de yıpratıcı olur. Sonunda birisi haklı olarak yıpranmaktan sıkılıp ayrılmak ister. Bu tarz ilişkilere bir şans daha vermek isteyen birinin hislerini anlatan bir şarkı oldu diyebiliriz. Bunun dışında “Tut Ellerimden” aslında grubun ilk zamanlarında yazılmış bir şarkıydı. İlk hali biraz daha elektronikti. Bir gün arabayla eve dönerken şarkıyı baştan yapsak daha akustik bir şekilde nasıl olur diye düşündük. Sonra bu şekli aldı.

Şarkıda içindeki umudu kaybeden biri var. Ani bir kaybediş galiba bu değil mi? Böyle düşününce kaybettiğimiz umutların bile içinde yaşadığımız çağa ayak uydurduğunu, çarçabuk yok olduğu geliyor insanın aklına. Katılır mısınız bu görüşüme?

Umut kolay kolay kaybedilen bir şey değildir aslında. Özellikle çok sevdiğiniz, çok istediğiniz bir şey uğrunaysa en kötü zamanlarda bile elinizdeki o ufacık umuda tutunursunuz. Genelde işler umduğunuz gibi gitmemeye başlayınca umut da ölür yavaş yavaş, ama dürüst olalım her zaman herkesin aklında "ya olursa" düşüncesi vardır.

Şarkıdaki kişinin ensesinde bir nefes var. Kime ait o nefes? Etrafımızdaki haybeden kalabalığın mı?

Aslında ensemizdeki o nefes hepimizin ilişkilerinde yaptığı hatalar. Bazen özür dilemek için ağzını aralarsın da kulağının arkasında bir ses sana "ne yüzle özür dileyeceksin" diye sorar ya; o nefes ona ait.

Ve yine kurtulmak için bir umudu da var. O umudu yitirmemek değil mi her şey?

Yani tabii ki. Her ilişkide, iki taraf da birbirini sevdiği ve çabalamaya gönüllü olduğu sürece umut vardır. İnsan umut olmadan yaşayamaz zaten. Önemli olan o umudu yaşatırken bir yandan da onu gerçekleştirmek için çaba göstermektir.

Bu yılı “Tut Ellerimden” ile kapatıyorsunuz. Yeni yılda neler var ajandanızda?

Ajandamızda birbirinden kaliteli projeler olduğunu söyleyebiliriz. Birbirinden değerli isimlerle de karşınıza çıkabiliriz. Hayranlarımıza sürprizler yapmayı seven bir grubuz. 2022 için de sürprizler var diyelim, gizemli olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Burak Soyer Arşivi