Herşeye vakit var hayvan hakları yasasına yok

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 23, 2020 / 06:55

Türkiye yıllardır hayvanların sahipli sahipsiz ayrımı yapılmadan ‘mal’ değil ‘can’ olduğunu kabul eden bir yasanın çıkarılması için mücadele veriyor. AK Parti
iktidarı boyunca adeta yılan hikayesine dönen yasa
defalarca verilen söze, ‘çıktı, çıkacak, çıkıyor’
açıklamalarına rağmen bir türlü Meclis’ten geçemedi 

24 Haziran 2018’de yapılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde tüm aday ve partilerin vaadi olan yasa için seçimden 3 ay 25 gün sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti MYK toplantısında ‘Bu yasa hâlâ ne bekliyor? Derhal çıkarın’ demişti. Adalet Bakanı Gül de daha önce defalarca yaptığı açıklamalarda olduğu gibi “yasanın elinin kulağında” olduğunu söyledi.
Meclis, 27. dönemde kamuoyunda tartışma yaratan İnfaz Yasasını, iki tane yargı paketini, çoklu baro yasasını çıkardı. Şimdi de gündemde sosyal medya düzenlemesi var. Sıra hayvan hakları yasasına bir türlü gelmiyor. İşte herkesin çıkmasını istediği, Cumhurbaşkanı’nın ‘neyi bekliyor’ dediği yasanın yılan hikayesine dönen serüveni.

16 YILLIK SERÜVEN

Yasa ilk olarak 2004 yılında gündeme geldi. Yetersiz bulunan yasanın revize edilmesi için 2011 yılında tüm partiler bir araya geldi ve bir tasarı hazırlanarak dönemin Başbakanı Erdoğan tarafından Meclis’e sunuldu. Ancak yasa eksikleri sebebiyle askıya alındı. Yasa, 2014 ve 2016 yıllarında dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından tekrar gündeme getirildi fakat somut bir adım atılmadı. CHP’nin 2017 yılında sunduğu teklif reddedildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Haziran seçimlerinde yasa değişikliğini seçim vaadi olarak sundu. Erdoğan, ‘Meclis açılınca ilk iş bu yasayı çıkarmak’ dedi. Üzerinden 2 yıl geçti, hiçbir adım atılmadı. Bu yıl ocak ayında ise TBMM Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Mustafa Yel, hazırladıkları 36 maddelik Hayvan Hakları Kanun Teklifi’nin iki ay içinde Meclis’e geleceğini açıkladı. Bu açıklamanın ardından da yedi ay geçti.
TASLAKTA NELER VAR?
Çıkacak denilen ama bir türlü çıkmayan yasa taslağına göre, sahipli veya sahipsiz hayvanlara işkence yapan, öldürenlere hapis cezası verilecek. Hayvanlara tecavüz ise cinsel istismar kapsamına alınacak. Hayvanlar ‘mal ve eşya’ olarak değil ‘can’ olarak tanımlanacak. Hayvanını terk edenlere ise 10 bin lira para cezası öngörülüyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top