Hesap vermedi sordu

Hesap vermedi sordu
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TBMM Genel Kurulu’nda Gara operasyonuyla ilgili bilgi verdi. Akar, operasyona ilişkin teknik bilgiler paylaştı ve konuşması sakin geçti. Bakan Soylu ise kürsüden...

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TBMM Genel Kurulu’nda Gara operasyonuyla ilgili bilgi verdi. Akar, operasyona ilişkin teknik bilgiler paylaştı ve konuşması sakin geçti. Bakan Soylu ise kürsüden HDP’yi, İHD’yi ve ABD’yi hedef aldı. Soylu’nun konuşması boyunca HDP’liler sık sık tepki gösterdi.
Yaptığı bilgilendirmede Akar, 75 kilometre genişliğinde ve 25 kilometre derinliğindeki alanda planlanan “50’den fazla hedeften 48’inin vurulduğunu” belirtti. Mağaralara coğrafi yapı itibarıyla hava operasyonunun mümkün olmadığını söyleyen Akar, bu nedenle kara operasyonuna karar verildiğini açıkladı. Akar, ‘karadan herhangi bir destek veya irtibat olmadan yürütülen’ operasyonun devamında mağaranın içine ilerlendiğini anlattı.
BİR MİLLETVEKİLİ
GİTTİ ORALARA
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ardından kürsüye çıkarak Gara operasyonuyla ilgili TBMM’yi bilgilendirdi.
Operasyonlar sırasında cenazelerine ulaşılan 13 kişinin aileleriyle yaptığı konuşmaları anlatan ve cenazeler sırasında ailelerin metanetli olduğunu söyleyen Soylu, “Sosyal medyada söylenenler elbetteki bir amaca matuf bir şekilde söylenmektedir. Hem acımız var hem bıçağı sokup biraz daha kanırtmak için söyleniyor” dedi.
Gara’nın coğrafi şartlarının kara operasyonu için zor bir alan olduğunu anlatan Soylu, “Bir milletvekili gitti oralarda boy gösterdi, onu da biliyoruz. Kim olduğunu sorarsanız onu da söyleriz” dedi. Bu sırada AK Parti sıralarından bölgeye giden milletvekiline tepki sesleri yükseldi. Soylu şunları söyledi:
CANI ÇIKASICA DERNEK
“Bakan yardımcım ailelerle son bir yılda 5 kez görüştü. Aileleri alıp Erbil’e götürdüler, ne oldu? Elleri boş döndüler. Neden? Çünkü terör örgütünün ilk katliamı mı? Hayır. Bu rakamı ilk defa vereceğim. 1984’ten bugüne 6 bin 21 sivil katliam gerçekleştirdi. O İnsan Hakları Derneği denen canı çıkasıca dernek bir tanesi için bir laf söyledi mi? Hayır.
BULDAN’A SUÇLAMA
Naci Bostancı’ya, Mehmet Uçum’a gelmediler mi defalarca? Bunun için her türlü imkan ortaya konmuştur. Dediler ki ‘MLKP’li gözaltına alınmış, onu bırakın şu askerleri, polisi getirin’ dediler. Bu çocuklar kaçırıldığında Pervin Buldan’ı aramadınız mı? Buldan dedi ki, ‘biraz misafir edecekler, sonra bırakacaklar.’. 10 tane çocuğa acımayan, askerime, polisime ve oradaki kahraman jandarmama acımayan sivil vatandaşıma acır mı? Vücut bütünlüklerinin fotoğrafların hepsi burada. İçimiz kan ağlıyor; ama bu fotoğraflara baktığınız zaman Allah şahittir o Murat Karayılan’ı bin parçaya bölmezsek rahat etmeyiz.”
Soylu’nun ifadelerinin ardından, AK Parti ve MHP sıralarından “Yuh” sesleri yükseldi.
OTOPSİ FOTOĞRAFLARINI GÖSTERDİ
Otopsi raporlarını ve fotoğrafları kürsüden gösteren Soylu, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti hukukun, terörle mücadelenin ve namusun dışında hiçbir şey yapmamıştır” dedi ve şöyle devam etti:
“Bu evlatlarımızın ailelerine canlı kavuşabilmesi konusunda kaçırıldıkları ilk günlerden itibaren beklenti içerisindeydik. Türkiye’de 300’ün altında kalmış olabilir ama İran ve Irak’ta 5 bin terörist var. Yine aynı meseleyi Suriye’ye yaptıkları için orada da 15 bin kişi var.”
Soylu, operasyonların devam edeceğini söyledi.
Meclis’teki konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Soylu, “Gara’ya giden HDP’li bir kadın milletvekili” dedi, ancak isim vermedi.