Hibrit Çalışma Düzeninde İnovasyon

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 4, 2021 / 09:35

Altı büyük ülkedeki bilgi alanında çalışanlarla yapılan bir Future Forum çalışması, büyük çoğunluğun esnekliğe önem verdiğini ortaya koydu; yüzde 16’sı tamamen uzaktan çalışmak isterken, yalnızca yüzde 12’si haftanın 5 günü ofiste çalışmaya dönmek istiyor. Yüzde 72’lik net bir çoğunluk ise hibrit bir uzaktan-ofis modelinde çalışma seçeneğini tercih ediyor.
Hibrit, hem ofisten çalışmanın hem de uzaktan çalışmanın avantajlarından eşit şekilde yararlanmak üzere esnekliğe odaklanır. Hibrit çalışma, genellikle ne zaman ve nerede çalışılacağı konusunda daha fazla özgürlük içerir ve çalışanların işlerini ofiste geçirdikleri saatler çerçevesinden çıkararak, hayatlarıyla daha uyumlu bir hale getirebilmeleri için özerklik verir. Hibrit çalışmanın yaygın özelliği, toplantılar ve ekip çalışmaları için belirli ofis günleri belirlerken bireysel odaklanma gerektiren işler için uzaktan çalışma günlerini düzenlemektir. 
Hibrit çalışma, ekiplerin birlikte nasıl inovasyon yapabileceklerini de etkileyecektir.  
Yaratıcı çalışmalar genellikle yüz yüze daha iyi yapılır. Fikirlerin hızlı tartışılması, hızlıca taslak oluşturma, işbirlikçi ortak düşünme yoluyla yaratılan “aha!” anları online yapıldığında ne yazık ki yüz yüze yaşanan etkiyi yaratmıyor. Ancak bazı zamanlar çok fazla ekip çalışması da işleri halletme yolunda dikkat dağıtıcı olabiliyor. 
Hibrit çalışma düzeninde ekiplerin iş birliği ve koordinasyonu için çevrimiçi araçlara öncelik verilecek ancak fikir üretimi, takım oluşturma, beyin fırtınası gibi kritik anlarda yüz yüze gelinmesi teşvik edilecektir. Hibrit düzen, inovasyon ekiplerini, birlikte zaman geçirerek tartışma ve fikir yürütmeye imkân verecek, aynı zamanda uzaktan ve bireysel olarak çalışıp odaklanmalarını sağlayarak güçlendirecektir. 
Hibrit çatısı altında inovasyon ritmi geliştirmek için birkaç öneri: 
Büyük, çapraz birimlerden çalışan grupları, ortaya çıkan yeni fırsatları ve yeni fikirleri tartışma, aynı zamanda mevcut projeler hakkında geri bildirim sağlama amaçlı ayda bir kısa bir fikir üretim seansı için merkezi bir konumda bir araya gelmelidir. Bu oturumlarda proje ekipleri de oluşturulacaktır.
Haftada 1-2 gün, çalışanlar inovasyon ekipleriyle birlikte hem çevrimiçi hem çevrimdışı etkileşimleri destekleyen ortak çalışma alanlarında buluşmalı ve birlikte çalışmalıdır. 
Uzaktan çalışma sırasında, inovasyon ekipleri “Zoom” sürelerini takip etmeli, Slack veya benzeri platformlar kullanarak eş zamanlı olmaksızın ekip içinde kolayca paylaşılacak ve yayılabilecek şekilde görevlerini dağıtmaya ve ilerlemelerini belgelemeye odaklanmalıdır. 
Bir veya iki ayda bir, takımlar kritik bir kilometre taşını aşabilmek ve 3 ila 5 günlük yoğun sprintler için yüz yüze toplanmalıdır. 
Bu şekilde ekipler maksimum esneklikle çalışmalarına ve odaklanmalarına izin verecek ve aynı zamanda etkililiği ve etkileşimi/ilişkiyi de üst düzeye çıkaran bir ritim oluşturmaya başlayacak. Yalın inovasyon, belirsizlikleri yöneten ve azaltan bir yaklaşımdır; hibrit dünyasındaki belirsizlikleri de yalın inovasyonla yönetmeye devam edeceğiz.

Jason Lau

Core Strateji Partnerlerinden aynı zaman da Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisidir.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top