Hibrit otolarda teşvik kapsamı genişlemeli

Hibrit otolarda teşvik kapsamı genişlemeli
JAPON Toyota’nın bünyesindeki premium otomobil üreticisi Lexus’un ikinci nesil NX modeli İspanya’nın Mayorka Adası’nda gerçekleşen uluslararası test sürüşüyle tanıtıldı. Lexus’un D-SUV segmentindeki yeni ve iddialı...

JAPON Toyota’nın bünyesindeki premium otomobil üreticisi Lexus’un ikinci nesil NX modeli İspanya’nın Mayorka Adası’nda gerçekleşen uluslararası test sürüşüyle tanıtıldı. Lexus’un D-SUV segmentindeki yeni ve iddialı temsilcisi yeni NX , markanın mart ayında satışa sunulacak ilk şarjlı hibrit (PHEV) modeli de olacak. NX modelinin Türkiye pazarına gelişiyle birlikte markanın hem iddiasını hem de satışlarını daha da artıracağını ifade eden Lexus Türkiye CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt, “Yeni NX marka adına yeni bir dönemi temsil ediyor ve geleceğini şekillendirecek modellerden biri olacak. Bu model Türkiye’de adetsel olarak büyümemizde önemli katkılarda bulunacak ve ana modellerimizden biri haline gelecek” dedi.
450 ADET SATABİLİRİZ
2022’de NX ile Türkiye’de ellerinin daha güçleneceği kaydeden Bozkurt şunları söyledi: “Türkiye’de hibrit ve plug-in hibrit yani şarjlı hibrit seçenekleriyle satışa sunulacak olan yeni NX’in, premium segment kullanıcılarının da büyük beğenisini kazanacağına inanıyoruz. Bununla birlikte filo firmalarının da markamıza ilgisi büyük ve yeni NX için ön sipariş görüşmelerine şimdiden başladık. Lexus’un 2021 yılını yaklaşık 200 adetle kapatmasını bekliyoruz. Premium pazar ilk 9 ayda yüzde 13 büyürken, Lexus olarak biz yüzde 58 büyüme kaydettik. Eğer görüştüğümüz önemli projeler gerçekleşirse 450 adetlik satışlara ulaşabiliriz. Bunda da kuşkusuz başrol NX’in olur.”
ŞARJLILARA DA DESTEK GEREK
Yeni NX’in aynı zamanda Türkiye’de şu anki hibrit vergi teşvikinden faydalandığını da aktaran Bozkurt, bu doğrultuda şu anda 300 bin TL civarında bir vergi teşvik avantajının bulunduğunu da söyledi. Bozkurt, “Bununla birlikte plug-in hibrit versiyonlarda maliyetlerin daha yüksek olmasından dolayı daha fazla fiyat avantajı sunabilmek adına daha kapsamlı bir teşvikin gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Motor hacmi ne olursa olsun tüm tam hibritlere (hafif hibrit hariç) teşvik verilmeli. Şarjlı hibritler ise ilave desteklenmeli” yorumun yaptı.

Yeni kokpite TAZUNA stili

LEXUS’un ilk kez LF-30 Electrified konseptinde gösterdiği Tazuna kokpit konsepti, NX modeli ile üretime aktarılmış. Adını “binicinin dizginleri kullanarak atını kontrol etmesini anlatan” Japonca bir kelimeden alan Tazuna konsepti, “eller direksiyonda, gözler yolda” anlayışıyla sezgisel bir sürüş sağlıyor. Tazuna kokpit tasarımıyla çoklu bilgi ekranı ve ön cama yansıtmalı göstergeler, en az göz ve baş hareketiyle birlikte kolayca okunabiliyor. Benzer anlayışla çalıştırma düğmesi, vites kolu, klima kontrolleri, sürüş modu seçim düğmeleri de aynı yere konumlandırılarak kolay bir kullanım sağlanıyor.

Bulunurluk sorunu yok

TÜM dünyayı etkisi altına alan çip krizine de değinen Ali Haydar Bozkurt, Lexus olarak çip krizinden en az etkilenen marka olduklarını, bulunurluk problemlerinin olmadığını ve hemen teslim avantajına sahip olduklarını söyledi.

98 KİLOMETRE MENZİLE SAHİP İLK ŞARJLI HİBRİT

LEXUS’un sahip olduğu elektrifikasyondaki teknolojinin de altını çizen CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt, “Lexus’un geliştirdiği şarjlı hibrit (plug-in hibrit) NX şehir içinde sadece elektrikli motoruyla 98 km’ye varan bir menzil sunarak, segmentinde sadece elektrikle en uzun menzili gerçekleştirme başarısına imza atıyor. Yakıt tüketim ortalaması ise 100 kilometrede sadece 1.1 litre olarak ölçüldü. Müşterilerimizi bu teknolojik araçtan çok fazla etkileneceğini şimdiden hissediyoruz. NX’in yüksek elektrikli menzili önümüzdeki dönemde daha fazla ses getirecek” dedi. NX 450h+’isimli şarjlı hibrit model, dört silindirli 2.5 litrelik hibrit motoru, 134 kW ön elektrik motoru ve 40 kW arka elektrik motoruyla kombine ediyor. NX 450h+ toplam güç olarak 309 HP üretiyor ve bu sayede 0-100 km/s hızlanmasını 6.3 saniyede tamamlıyor.

Dördüncü nesil hibrit teknolojisi

YENİ NX ürün gamının bir diğer seçeneği olan ve 300 bin TL hibrit teşvik avantajına sahip olacak tam hibrit NX 350h ise dördüncü nesil Lexus hibrit teknolojisi ile hibrit performansını ve verimliliğini daha ileri seviyelere taşıyor. NX 450h+ plug-in hibrit ile aynı 2.5 litre motora sahip olan araç, 244 beygir ile ilk nesil NX300h’ye göre yüzde 24 daha fazla güç üretiyor ve yüzde 10 civarında daha az CO2 salımı gerçekleştiriyor. Bu sayede performansı artan araç 0-100 km/s hızlanmasını 7.7 saniyede tamamlıyor.

540 BİN TL’YE YENİ ACCORD

EYLÜL sonunda Gebze’deki fabrikasını kapatarak üretimden çıkan Japon Honda, büyüme hedefi doğrultusunda model atağına devam ediyor. Japon marka Civic ve City’nin ardından D segmentinde yer alan sedan modeli yeni Accord’u 16 Mart’tan itibaren 540 bin TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunmaya hazırlanıyor. Accord’un 10’uncu neslinde yer alan 190 beygir gücündeki 1,5 litre VTEC Turbo motor yüksek yakıt verimliliği ile öne çıkıyor.