Hidroksiklorokin muamması

Hidroksiklorokin  muamması
DSÖ’nün hidroksiklorokinin klinik testlerini durdurmasının ardından Türkiye’de ilacın kullanımına devam edilip edilmeyeceği henüz bilinmiyor. Prof. Dr. Şenol “Artık sonuçları gördük. Şuanda ‘klinik çalışma yapmıyorum’...

DSÖ’nün hidroksiklorokinin klinik testlerini durdurmasının ardından Türkiye’de ilacın kullanımına devam edilip edilmeyeceği henüz bilinmiyor. Prof. Dr. Şenol “Artık sonuçları gördük. Şuanda ‘klinik çalışma yapmıyorum’ demeyenin kullanmaması gerek” dedi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, gazeteci Yavuz Oğhan’ın Bidebunuizle kanalında pandemide son durumu ve Türkiye’de hidroksiklorokin kullanımını konuştu. ABD Başkanı Donald Trump’ın da kullandığını açıkladığı hidroksiklorokin için “Yan etkilerinden biri de santral sistemine zarar vermesi” diyen Şenol ilacın Türkiye’deki kullanıylma ilgili görüşünü şöyle aktardı: “Bu kadar politize olan ve bu kadar kutsallaştırılan bir ilaç görmemiştik. Fransız Dr. Didier Raoult ilaçla ilgili hem etik olmayan yayınlar yaptı hem de tuhaf anonslar yaparak empoze etti. Ben bir hekim olarak hep çekinceli yaklaştım. Tedarik olarak el altında bulunsun denilirken ilaçla ilgili yapılan çalışmalardan kötü sonuçlar çıkmaya ve etik ihlal haberleri gelmeye başlayınca kendi hastalarımın sorumluluğunu aldığım andan itibaren ilacı kullanmama seçeneğimi kullandım.”


Bulaşıcı hastalıklar uzmanı hidroksiklorokin yerine parmak ucundan kan gazı almak, bazı kritik değerleri ölçmek gibi yakın gözlemle hastaların takibini yaparak emniyetli tarafta durmayı tercih ettiğini söyledi. Hastaların büyük bölümünün zaten 5-7 günde iyileştiklerini söyleyen Şenol “Çok fazla hasta yığılacak paniğiyle kullanılması olağan bir durum. Ama artık sonuçları gördük. Şuanda ‘klinik çalışma yapmıyorum’ demeyenin kullanmaması gerek” dedi.
İNSAN KAYNAĞI BİR METOT DEĞİL
Şenol “Hastalara boşu boşuna mı ilaç verildi?” sorusuna “Bizde birebir yakın izleme yapabilecek hekimlerimiz vardı. Sağlık çalışanlarımızın özverisi sayesinde. Ama bu bir metot değil. İnsan kaynağı da tükenir. O yüzden her şeyi metodolojiye sokmak lazım. Başardığımız şeyler var ama daha doğru bakabilmemiz gerekiyor ki bundan sonrası da doğru ilerlesin” diye cevapladı.

KAPIDAN GİREN HERKESE VERİLDİ

“Türkiye’de, dünyada yapılmayan bir şey yapıldı” diyen Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, ilacın kullanımına ilişkin DW Türkçe’ye şu bilgileri verdi:“Kapıdan giren herkese semptomundan bağımsız olarak, mevcut klinik durumdan bağımsız olarak hidroksiklorokin verildi, bir başka antiviral tedavi verildi ve azitromicin diye bir antibiyotik uygulandı. Bilim kurulunun önerdiği rehberlerde yer aldı ve bu tedaviler bütün hastalara uygulandı.”

BAKAN: 1 MİLYON KUTU STOKLADIK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Hiçbir ülke pozitif, şüpheli bütün vakalarda hidroksiklorokin ilacını erken dönemde kullanmadı. Şu an dünya bu ilacın peşinde. Ama biz bir milyon kutuya yakın ilacı daha baştan stokladık” demişti. İlacı üreten Novartis firması da Sağlık Bakanlığı’na 400 bin doz bağış yaptıklarını bildirmişti. Koca, bir buçuk ay önce Türkiye’nin uyguladığı farklı tedavi yönteminin, akademisyenler ve üniversitelerin hızla yayın yaparak dünya kamuoyuna bildirileceğini söylemişti.

Healthcare workers assist a COVID-19 patient at one of the intensive care units (ICU) of the Ramon y Cajal hospital in Madrid, Spain, Spain, Friday, April 24, 2020. (AP Photo/Manu Fernandez)

Kullanmaya devam eden ülkeler

HİNDİSTAN: Hindistan’ın en üst düzey biyotıp araştırmaları kurumu dün ülkedeki araştırmalarda hidroksiklorokin maddesinin “büyük yan etkilerinin” görülmediğini açıkladı. Hindistan Tıp Araştırmaları Konseyi Başkanı Balram Bhargava sıtma ilacının zarar vermediğini ve belki işe yarayabileceğini söyledi. Öte yandan dünya genelinde üretilen hidroksiklorokinin yüzde 70’i Hindistan’dan geliyor.
BREZİLYA: Koronavirüs salgınıyla mücadelede sık sık eleştirilen Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da hidroksiklorokini öven açıklamalar yaptı ve Brezilya Sağlık Bakanlığı da DSÖ’nün açıklamasının ardından Kovid 19’a karşı bu maddenin kullanımını yeniden tavsiye etti.
CEZAYİR: Cezayir Tabipler Birliği Başkanı Muhammed Bekkat “Biz istenmeyen herhangi bir yan etki tespit etmedik” açıklamasını yaptı.
TÜRKİYE: Bu etken madde, Türkiye’de de Bilim Kurulu’nun hazırladığı rehberde yer alıyor ve Kovid-19 hastalarının tedavisinde kullanılıyor.

ÖLÜM RİSKİNİ YÜZDE 45 YÜKSELTİYOR

The Lancet adlı bilim dergisinde geçen Cuma günü yayınlanan araştırmada, sıtma ilaçlarında bulunan hidroksiklorokin ve klorokinin Kovid 19 tedavisine uygun olmadığı ve bu etken maddelerin ölüm oranını yükseltebileceği belirtilmişti. Araştırmaya göre bu maddeler ölüm riskini yüzde 45 artırıyor. ABD ve İsviçre’den bilim insanları, araştırmayı dünya genelinde 96 bin hastanın verilerini inceleyerek hazırlamıştı.