Hıfzıssıhha kapatılmasaydı 3. faz’a geçmiş olabilirdik

Hıfzıssıhha kapatılmasaydı 3. faz’a geçmiş olabilirdik
‘Bidebunuizle’ yayınına konuk olan kapatılan Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Aşı Serum Araştırma eski müdürü Dr. Erkan Özcengiz, merkezde şu an hala ilaç ve araştırma çalışmalarının devam ettiğini ve yalnızca aşı...

‘Bidebunuizle’ yayınına konuk olan kapatılan Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Aşı Serum Araştırma eski müdürü Dr. Erkan Özcengiz, merkezde şu an hala ilaç ve araştırma çalışmalarının devam ettiğini ve yalnızca aşı çalışmalarının durdurulduğunu aktardı. Aşı üretiminin özel sektöre bırakılması şeklinde bir yaklaşım benimsendiğini belirten Özcengiz, Türkiye’nin bulduğu aşıları üretim yapmadığı için ithal ettiğini söyledi ve şöyle devam etti:
“Hıfzısıhha Merkezi kapatılmasaydı korona aşısının Faz 3 aşamasında olabilirdik. Türkiye şu an aşı üretiyor olsaydı, büyük bir mali kazanç olacaktı ve yurtdışına bağımlı olmayacaktı.
ÇOCUKLUK AŞILARI TEMİNİNDE ZORLUK YAŞANABİLİR
Hıfzıssıhha Kurumu yöneticilerinden, bakanlığın yöneticilerine kadar ‘paramız varsa aşımızı alırız’ yaklaşımı vardı. Ama şu an gördük ki, pandemi nedeniyle Türkiye Covid aşılarını temin etse de çocukluk aşılarını temin etmekte zorlanabilir. Dünyada Covid aşısının üretimine daha fazla ağırlık verilmesiyle, bizim gibi ülkelerin aldığı diğer aşıların üretiminde daralma görülebilir. O zaman paramız olsa bile aşıları bulamayabiliriz.
NİSANDA YERLİ AŞI ZOR
Yerli aşının nisan ayında hazır olması zor görünüyor. Türkiye’de nerede üretileceği konusunda yer olmadığı fikrindeyiz. Bir de ne kadar doz üretileceği konusu var. Şu an veteriner aşı üretim tesisi ve bir ilaç fabrikasında aşının üretilmesi planlanmakta. Ne kadar üretileceği bilinmemekte. Sağlık Bakanlığı’nın, ‘aşıyı özel sektör üretsin, getirsin ondan sonra bakalım’ yaklaşımından ziyade işbirliği planlaması gerekir. Ama bu eksik görülüyor.”