Hintlilerin Atatürk hayranlığı

Hintlilerin Atatürk hayranlığı
Türkiye Cumhuriyet Devlet Arşivleri’nde, Hintli bir film şirketinin Atatürk›ün hayatını film yapmak için başvuruda bulunduğu belge ortaya çıktı. Arşivde tam tarih yazmamakla birlikte 1930’lu yıllara ait olduğu tahmin...

Türkiye Cumhuriyet Devlet Arşivleri’nde, Hintli bir film şirketinin Atatürk›ün hayatını film yapmak için başvuruda bulunduğu belge ortaya çıktı. 

Arşivde tam tarih yazmamakla birlikte 1930’lu yıllara ait olduğu tahmin edilen belgede, Sagar Sesli Film Şirketi Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’na  müracaatta bulunarak tekliflerini iletiyor.

Odatv’nin haberine göre teklif metninde, “Anladığımıza göre bazı bazı Amerikan film amilleri büyük Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatına ait bir film yapmak tasavvurundadırlar. Fikrimize göre bu en büyük Türkün ismini tebcil eden biz Hintliler, öyle büyük bir adamın hayatını herhangi diğer bir ecnebiden daha iyi bir şekilde temsil edebiliriz”  ifadelerini kullanan şirket, böyle bir filmin yapılmasında Türkiye’nin tavrının ne olacağını da Dışişleri Bakanlığı’na soruyorlar. 

EN ÇOK PARAYI BU FİLME HARCAYACAKLAR
Sagar Sesli Film Şirketi, Türkiye›nin kabul etmesi dahilinde en çok parayı bu filme harcayacaklarını ifade ederek şu bilgileri veriyor:
“Bu filmin çevrilmesine ekselansın hükümeti müsade ederse, şirketimiz bunun için takriben Rs. (Hindistan Rupisi)  6 milyon ve hatta büyük mevzuun hakkını vermek için lüzumu halinde daha fazla para harcayacaktır. Şimdiye kadar en muvaffakiyetli ve en pahalı film bize Rs. 2 milyona mal olmuştur. Bu teşebbüse girişmeye ve yukarıda söylediğimiz kadar büyük bir para harcamaya hazırız. Çünkü Hindistan’da ve en büyük Türk’ün ismine hürmet gösterilen bütün memleketlerde hiçbir erkek, kadın ve çocuğun bu filmi kaçırmayacağına eminiz.”