Hollanda’da çiftçileri ayağa kaldıran karar

Hollanda’da çiftçileri ayağa kaldıran karar
Hollanda hükümeti, nitrojen ve azot salınımını azaltmak için, inek çiftliklerini kapatma ve inekleri telef etme kararı aldı. Hollanda’nın inek bazlı hayvansal ürünlerini yüzde 50 azaltacak ve 15 binden fazla çiftçiyi işsiz...

Hollanda hükümeti, nitrojen ve azot salınımını azaltmak için, inek çiftliklerini kapatma ve inekleri telef etme kararı aldı. Hollanda’nın inek bazlı hayvansal ürünlerini yüzde 50 azaltacak ve 15 binden fazla çiftçiyi işsiz bırakacak karar, Hollandalı çiftçiler tarafından protesto ediliyor. Çiftçilerin gösterileri sebebiyle market rafları boş kaldı. Hollanda polisi, çiftçilerin üzerine ateş açtı.

Dünya Ekonomik Forumu Davos’ta “İklim Krizi” toplantısında, azot ve nitrojen salınımını azaltmak için inek çiftliklerinin kapatılmasına yönelik harekete geçilmesi kararı alındı. Davos, resmi internet sitesinden yayınladığı yazılarda, doğayı ve iklimi korumak için “dana yerine böcek yemek” gerektiğini söyledi.

ÇİFTÇİLER AYAKLANDI
Hollanda hükümeti, Davos’ta alınan karara uydu ve inek çiftliklerini kapatma, gübreyi kısıtlama ve inekleri telef etmeye yönelik harekete geçti. Hollandalı çiftçiler, hükümetin kararını protesto etti. Parlamento’nun önüne inek getiren çiftçiler, daha sonra yolları ve gıda dağıtım merkezlerini ablukaya aldı. Araç giriş-çıkışı yapılamayan haller sebebiyle süpermarket rafları boş kaldı.

Hollandalı çiftçiler, “Doğayı kirletmiyoruz. Biz atık değil, gıda üretiyoruz. Zenginler doğaya bizden çok zarar veriyor. Biz olmazsak yiyecek de olmaz, raflar boş kalır” dedi ve protestolarını büyüttü.

POLİS ATEŞ AÇTI
Traktörlerle otoyolları kapatan Hollandalı çiftçiler, polis şiddetine maruz kaldı. Göz yaşartıcı gaz, cop ve plastik merminin haricinde Hollanda polisi, çiftçilerin üzerine gerçek mermiyle ateş açtı.

Bu, Hollanda polisinin ilk vakası değil. Bu sene yapılan korona virüs kısıtlamalarını protesto eden gösterilerde Hollanda polisi, göstericilerin üzerine ateş açtı. İki kişi yaralandı.