Hong Kong’da 292 kişiye gözaltı

Hong Kong’da  292 kişiye gözaltı
Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde polis, Çin Milli Marşı yasa tasarısı görüşmesi öncesinde düzenlemeyi protesto etmek için toplanan göstericilere müdahale etti. Çin Milli Marşı’nın aşağılanmasını suç haline...

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde polis, Çin Milli Marşı yasa tasarısı görüşmesi öncesinde düzenlemeyi protesto etmek için toplanan göstericilere müdahale etti. Çin Milli Marşı’nın aşağılanmasını suç haline getiren ve demokrasi yanlılarının bölgenin özerk yönetim yapısına aykırı olduğunu savunduğu tasarının, Yasama Konseyinde (Yerel Meclis) yapılması beklenen görüşmesi öncesinde tasarıya karşı çıkan yüzlerce protestocu bir araya geldi. Causeway Bay bölgesinde polis ve göstericiler arasında arbede yaşandı. Biber gazıyla sert müdahale eden polis 292 kişiyi gözaltına aldı.

YASA KARŞITLARI NE DİYOR?

Yasayla Hong Kong’un küresel finans merkezi olma özelliğine taş koyacağı öne sürülüyor. Bir başka endişe de Çin’in bu şekilde kendi güvenlik güçlerini Hong Kong’a yerleştireceğine dair. Çin uzmanı olan Willy Lam, bu yasa teklifiyle Hong Kong’daki muhaliflerin Çin’de olduğu gibi hükümeti eleştirmeleri takdirinde ceza almaktan korktuklarını söylüyor. Joshua Wong gibi demokrasi yanlısı aktivistler ise yabancı hükümetlerin amaçlarına destek vermeleri için kampanya yürüttüklerini, ancak bu tasarıyla bunun yasa dışı bir faaliyete dönüşebileceğini aktarıyor.