Hoppa hani düşünce özgürlüğü?

Geçen hafta Acer’ın yepyeni bir bilgisayarı test için elime ulaştı. Acer Porsche Design RS…

Uzun zamandır MacBook kullanıyor olmama rağmen, bu ürünü çok keyifle inceledim. Kutusundan, cihazın üst kısmındaki karbon fiber yapıya kadar, hatta klavyesine kadar çok güzel özelliklere sahip olduğunu farkettim. Öncelikle youtube kanalım için bir video çektim. Bu video’yu da, uzun zamandır beklettiğim kitap tanıtımları ile birlikte toplu olarak yolladım. Kanala birden fazla video atarken, hepsini atıp, aynı anda girmesin diye, yayın tarihini ileri bir güne ayarlamak gerekiyor Ancak ben bu video’nun hemen yayınlanmasını istediğim için tarihini değiştirmedim.

Diğer video’larla uğraşırken inceleme video’mun da yayına girmesini bekledim. Ancak bir türlü video yayına girmiyordu. Aradan günler geçmesine rağmen video yayına girmediği gibi, yanında “Processing abandoned. The video could not be processed” bilgisini görüyorum. Bu beni birkaç hafta önceki bir olaya götürdü…

Milliyet Gazetesindeki köşe yazarı dostum Özay Şendir’in yaşadığı olayı hatırladım. Özay BBCEarth’de izlediği Süper Fabrikalar programında VolksWagen’in çevreci olarak tanımlanmasının, benzer bir yayını daha sonra seyrettiği Discovery Science’da da olmasını anlatmış. Yaşadığı ve hepimizin bildiği olaylar nedeniyle VW’nin çevreci olarak nitelendirilmesinin ne kadar garip olduğuna dem vurmuştu. Mesajı ise dakikalar içinde twitter tarafından silinmişti.

Ben yıllar önce özellikle itibar yönetimi danışmanlığı yaptığım dönemde Youttube’un bir Türk siyasi lider hakkındaki bir video’dan rahatsız olduğunu ilettiğimde, dönemin ABD başkanı Barrack Obama ve eşi hakkında da benzer hattta ırkçı videolar var denilmişti. Ben de bu bilgiden sonra işin üzerine gitmemiş, zaten benden önce olayı diplomasi yerine tehditle kırıp dökmeyle ele alan kişileri farkederek, dosyayı kapatmıştım.

Mersin’de artizan ekmekler üreten Gattini adlı bir fırın var. Sahibi Nilüfer ve Can Gatenyo, yörede sağlıklı gıda ürünleri geliştiren her üreticiden, ürün alıyorlar. Mesela dünyaca ödüllü Eğriçayır Balları, gezen tavuklar için özel üretim yumurtalar alan JD yumurtaları gibi. Bu çift ekmek işinde de çok dikkatliler. Siyez buğdayını, üşenmeyip Siyez’den alıp geliyorlar. Karakılçık, ata tohumu gibi birçok özel un çeşidi ile ekşi maya ekmekler yapıyorlar. Ekmekleri için yaptıkları reklam çalışmalarında özellikle ekmekler ile ilgili vitamin desteklerini anlattıklarında Facebook’un reklamlarını sildiklerini öğrendim. Bırakın sürdürülebilir üretimi, fırınlarından çıkan ürünlerle plastik atığı olmasın diye her türlü kaybı göze alarak bez torbalara geçen bu çok naif insanların bunu yaşaması çok garip.

Sonuçta üzülerek görüyorum ki; ne devletler ne de büyük teknoloji şirketleri arasında, düşünce özgürlüğünü pek de takmıyor. Asıl mesele bir iktidar savaşı. Yoksa Twitter’ın Özay’a, Facebook’un Gattini’ye, Youtube’un da bana yaptığını nasıl açıklarım?

Mikro Influencer Rehberi

Bu hafta benim takip etmekten hoşlandığım mikro influencer listesini paylaşmak istedim. Ben mikro influencer’ları GIG ekonomisinin meşale taşıyıcıları olarak görüyorum ve çok önemsiyorum. Bundan sonraki dönemde de belli aralıklarla, sizlerle mikro influencer’ları paylaşmaya devam edeceğim. Rehbere eklenmek için instagramdan benimle bağlantıya geçebilirsiniz. (@atifunaldi)

Bebeğin ilk 1000 günü!

Hesap Adı : SELİN BEBEK AKTİVİTE

Hesap linki :

Post attığı konular : Anne, Bebek

Takipçi sayısı :15.700

——————————————————

Dijital İçerik Üretimi ve Kişisel Blog Üretimi

Hesap Adı : Seda Doğar

Hesap linki :

Post attığı konular : Dijital Trend İçerik, Digital Akademi, Kişisel Blog

Takipçi sayısı : 3.062

——————————————————

Hesap Adı : BURCU OKCU

Hesap linki :

Mikro Influencer’ın adı: Burcu OKCU

Post attığı konular : Egzersiz, Detoks, Bakım

Takipçi sayısı : 23.428

—————————————————————

Hesap Adı : Sınırsız Müşteri

Hesap linki : instagram.com/sinirsiz.musteri

Post attığı konular : Pazarlama, Marka, Strateji

Takipçi sayısı : 17.600

——————————————————

Hesap adı. : Burcu Zorer

Hesap linki :

Post attığı konular : Sağlıklı Beslenme, Lifestyle, Cilt Bakımı

Takipçi sayısı : 18.900

————————————————

Hesap Adı : Gözde Çetinkaya

Hesap linki :

Post attığı konular : Lifestyle

Takipçi sayısı : 14.300

—————————————————————

Hesap Adı : Petek Kuzal

Hesap linki :

Post attığı konular : Lifestyle

Takipçi sayısı : 4.396

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi