HOŞGELDİN GENELGE DEVLETİ

HOŞGELDİN GENELGE DEVLETİ
Anayasa profesöre Kemal Gözler genelgelerle duyurulan yasakların tamamının Anayasa’ya aykırı olduğunu hukuki gerekçelerle ortaya koydu. Kişisel bloğunda yayınladığı Makale’de Prof. Gözler padişahlık döneminde bile yasakların...

Anayasa profesöre Kemal Gözler genelgelerle duyurulan yasakların tamamının Anayasa’ya aykırı olduğunu hukuki gerekçelerle ortaya koydu. Kişisel bloğunda yayınladığı Makale’de Prof. Gözler padişahlık döneminde bile yasakların bir fermana dayandırıldığını hatırlattı.

“Türkiye’nin oldukça eski bir hukuk deneyimi vardır. Sadece Cumhuriyet döneminde değil; Tanzimat sonrası Osmanlı döneminde de devlet işlemleri hep belirli hukukî şekillerde yapılmıştır. Fiilî uygulamalardan uzak durulmaya çalışılmış, içerik olarak çok tartışmalı eylem ve işlemler dahi bir fermana, bir irade-i seniyye, bir heyet-i vükela kararına, bir kanuna, bir nizamnameye dayandırılmıştır”

Prof. Kemal Gözler yasaklar uygulanırken şekil şartlara uyulmasının gerektiğini, şekil şartlara uyulmayan durumlarda hukuktan bahsedilemeyeceğini söyledi. Gözler’e göre genelge kurumların bir iç haberleşme yöntemi, resmi gazetede yayınlanmadığı için vatandaşın yasakları bilme şansı da yok.
“Türkiye’de bazı konularda fiilî bir yasaklama rejimine geçilmiştir. Bazı insan fiilleri genelgelerle yasaklanıyor. Üstelik bu genelgeler Resmî Gazetede de yayınlanmıyor. Yasakların arkasında bir kanun yoktur. Bu yasakların arkasında bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi veya bir Cumhurbaşkanı kararı da yoktur. Hatta bu yasakların arkasında bir yönetmelik de yoktur”

Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin hatta resmi gazetede yayınlanan yönetmeliklerin bile ehven-i şer olduğunu belirten Prof. Kemal Gözler, şimdi hukuk sisteminde olmamasına rağmen genelge ile getirilen yasakların hukuk tarafından denetlenemeyeceğini, ileride sözlü yasakların önünü açacağını söyledi. Gözler’e göre Türkiye eskiyi arıyor.

“Bir zamanlar, Türk hukukunu eleştirmek için “Türkiye Cumhuriyeti bir ‘hukuk devleti’ değil, bir ‘kanun devleti’dir” deniyordu. 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsünden sonra ilân edilen olağanüstü hâl rejiminde, kanunların yerini kanun hükmünde kararnameler alınca “Türkiye Cumhuriyeti artık ‘KHK devleti’ oldu” denilerek eleştiriler yapıldı. O günleri de arar olduk. Maalesef : Hoş geldin “genelge devleti”!