Hrant’sız 15 yıl

Hrant’sız 15 yıl
Sokak ortasında uğradığı suikast sonucu öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink saldırıya uğradığı noktada ve birçok ilde anıldı. Hrant Dink, 15 yıl önce Agos Gazetesi’nin eski merkezinin bulunduğu Osmanbey’deki...

Sokak ortasında uğradığı suikast sonucu öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink saldırıya uğradığı noktada ve birçok ilde anıldı. Hrant Dink, 15 yıl önce Agos Gazetesi’nin eski merkezinin bulunduğu Osmanbey’deki Sebat Apartmanı önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu katledilmişti.

Sebat Apartmanı’nın önünde toplanan kalabalık, tören başlarken Dink’in öldürüldüğü noktaya karanfiller bıraktı, mumlar yaktı. Tören öncesi Türkçe ve Ermenice şarkılar da çalındı. Apartmana Hrant Dink resminin olduğu üzerinde, “Büyülü sözlerinden, keskin bakışında, barış inanından, o kocaman gülüşünden uzak 15 yıl geçti ahparig. Ama hafızanın hükmü geniş, senin sözünün arkasındayız. Cesaretini kalbimize yazdık, gülüşünü yüzümüze kazıdık. Bil ki her eksik yılda daha da çoğalıyoruz ahparig. 15 eksik yıl” yazan Hrant’ın Arkadaşları imzalı pankart asıldı.

“ŞU GEÇMİŞİN KİLİDİNİ AÇALIM”
Törende Dink’in eşi Rakel Dink, duygusal bir konuşma yaptı. Konuşmasına, “15 yıl oldu, 15 eksik yıl. O günün çocukları Nazım gibi büyüyorlar. Çözemediğimiz her sorunu onların sırtına yüklüyoruz” diyerek başlayan Dink, sözlerini “Sorunun sahibi de sebebi de biz değilmişiz gibi bir de tutup cepheye çocukları, gençleri sürüyoruz. Oysa bizim kanlı mirasımız olmasa tüm dünyadaki akranlarıyla, tüm farklılıklarıyla başka bir gelecek hayali kurabilir ve gerçekleştirebilirler. Zaten yeterince sorunları olacak daha ne depremler göreceğiz. Şu geçmişin kilidini açalım da özgür kalsın acı dolu ruhlar…” diye sürdürdü.

HRANT DİNK DAVASINDAN ÇIKAN KARAR MEMNUN ETMEDİ
Dink’in öldürülmesine ilişkin 76 kamu görevlisinin yargılandığı dava geçen yılın Aralık ayında karara bağlanmıştı. Eski istihbaratçılar Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek, “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, Muharrem Demirkale iki kez müebbet ve Yavuz Karakaya da müebbet hapis cezalarına çarptırılmıştı. 27 sanık da 3 yıldan 28 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme ayrıca, Hrant Dink’in katilleri Ogün Samast, Erhan Tuncel ve Yasin Hayal, Yahya Öztürk ve Adem Sağlam hakkında “FETÖ üyeliği” suçlamasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti. Ancak Dink Ailesi, yargılamanın kendilerini ikna etmediğini açıklamıştı.

Ankara Hrant Dink Anma İnisiyatifi ve Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi tarafından İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi önünde gerçekleştirilen anma etkinliğine katılanlar da ellerinde “Hrant İçin Adalet İçin” ve “Hepimiz Hrant’ız Hepimiz Ermeniyiz!” dövizleri taşıdı. İzmir’de ise Emek ve Demokrasi Güçleri, Hrant Dink’i katledilişinin yıldönümünde düzenlediği basın açıklaması ile andı.