HSK’da kim, kime referans?

Son Güncellenme Tarihi: Ekim 19, 2021 / 09:06

Hâkimler ve Savcılar Kurulu 1. Daire üyesi Hamit Kocabey’in istifası; yargıdaki rüşvet iddialarını, cemaat ve tarikatçı
hâkimleri, referanslarla mevki verilmesini bir kez daha gözler önüne serdi.

Haberi gazeteci İsmail Saymaz Halktv.com.tr’de yazdı, MHP gün boyu sessiz kaldı. HSK üyesi Kocabey’in istifasına “Bataklık” operasyonu ve rüşvete dahil edilmek istenen bir ismin neden olduğu iddiası var.

TBMM Başkanı Şentop’un ve HSK’daki Hak Yol tarikatı üyelerinin referans olduğu bir hâkimin anlatımına göre Kocabey’in oğlu vasıtası ile bir suçlu soruşturmadan kaçırıldı. İstifayı talep eden Bahçeli’ye göre ise mesele “Cumhur İttifakı”nın meselesi.

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Hamit Kocabey’e istifa etmesi için talimat verdiğini, Kocabey’in de “Baş üstüne” dediğini yazdı. Saymaz, Bahçeli’nin Kocabey’e ‘’Bu Cumhur İttifakı ile ilgili meseledir. Şimdi onlar düşünsün. Aday göstermeyeceğiz, seçsinler bakalım’’ dediğini aktardı. Saymaz’ın yazısında öne çıkan başlıklar şöyle:

“Herkesin burnuna kötü kokular geliyor.
Bilhassa Bataklık’tan…
Kocabey’in oğlu müdahale etti mi?
Bataklık Operasyonu için 30 Haziran 2020’de düğmeye basıldı.

Ankara 8. Sulh Ceza Hakimi E.Ş., 34 şüpheliyi tutukladı. Daş ile irtibatlı olduğu iddia edilen Uğur Şener için yakalama kararı çıkarıldı. Hakim E.Ş.’ye yakın çevrenin iddiasına göre şu gelişmeler yaşandı:
HSK üyesi Hamit Kocabey’in avukat oğlu Nizamettin Kocabey, arkadaşı olan Hakim E.Ş.’nin odasına geldi. İddiaya göre Kocabey, “Uğur Şener’i getireyim, yakalama kararı kaldırılsın. Dosyadan para kazanacağım” dedi. Avukat Kocabey, bir gün sonra firari Şener ile adliyeye geldi. Odada beklerken… Hakim E.Ş., o dönemin Ankara Başsavcısı Yüksel Kocaman’ın yanındaydı. Kocaman, iddiaya göre E.Ş.’ye “Bu dosya için 300 bin dolar alınmış. Sakın ha!” uyarısında bulundu. Hakim E.Ş., dönüşte Kocabey’e “Senin bilmediğin şeyler var” dedi.

Hamit Kocabey’in çevresine göre bu anlatım bütünüyle yalan.
Kocabey’in yakın çevresi Şenel’in bir nöbetçi hakim tarafından serbest bırakıldığına ve kovuşturmaya yer olmadığı yönünde karar verildiğine dikkat çekerek, borsa kurulmak istendiğini iddia ediyor.

Gerilimin ilk kurbanı, HSK üyesi olmayı bekleyen Başsavcı Yüksel Kocaman oldu. Kocaman, Kasım 2020’de Yargıtay’a atandı. Hakim E.Ş. ise 15 Temmuz’dan sonra FETÖ üyeliği suçlamasıyla soruşturuldu. İddiaya göre mahrem imam S.T. ile 2012-2013’te ankesörlü hattan görüşmüştü. Bu soruşturmada TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Hakim E.Ş.’ye şahit ve kefil oldu.
E.Ş.’ye takipsizlik verildi.
HSK’daki dosyası işlemden kaldırıldı.
E.Ş., Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği’ne atandı. Fakat Bataklık’tan sonra….

HSK Birinci Dairesi, Ocak 2021’de yeni kararnameyi hazırlarken, Hakim E.Ş.’nin adı kurulu tıkadı. Kocabey, hakimin FETÖ bağlantılı olduğunu savundu.
İskenderpaşa Tarikatı üyesi hakimler olarak bilinen Hak-Yol’cular “Olmaz” dedi.
Şentop da devreye girdi.
Kocabey, oylamada Ankara Başsavcılığı’nın E.Ş.’yi mahrem imamla bağlantılı gösteren 26 Mayıs 2017 tarihli üç sayfalık yazısını, irtibat şemasını, Şentop’un ifade tutanağını zarfa koydu. HSK, direnemedi.
Bu arada Kocabey, 26 Mayıs 2021’de bir kez daha HSK’ya seçildi. Son hafta, ihraç edilecek hakim ve savcılar görüşülecekti.
Hakim E.Ş. de listedeydi. Şentop, ihraç çıkmaması için Bahçeli ile görüştü. Kocabey’e “Oylamaya katılma” denildi.
Kocabey, her hafta olduğu üzere pazartesi günü Bahçeli’nin makamına gitti. Sohbette “AK Parti gidiyor, bizi de beraberinde götürüyor, bir çare bulmak lazım” dedi.
Bahçeli yanıt vermedi.
Geçen perşembe sabahı Hamit Kocabey’in telefonu çaldı. MHP’den aranıyordu. Derhal genel merkeze gitti.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top