HTŞ, Suriye’nin kuzeyinde güç kazanıyor

Son Güncellenme Tarihi: Ekim 19, 2022 / 13:05

Suriye’de Türkiye destekli muhalif gruplar arasında çıkan çatışmalar, El Kaide kökenli HTŞ’nin nüfuzunu artırmasına neden oldu. Türkiye çatışmalara tampon oluşturmak için bölgeye tank ve zırhlı araç konuşlandırdı.

DW Türkçe’nin haberine göre, Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, yaklaşık bir hafta süren çatışmalarda 48 silahlı muhalif ve 10 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu. Gözlemevi, ölenlerden 28’inin, El Kaide’nin eski Suriye kolu El Nusra Cephesi’nden kopan Heyet Tahrir Şam (HTŞ) örgütünün üyesi olduğunu belirtti.

Bölgedeki gerginlik son olarak 8 Ekim’de Halep vilayetinin El Bab kasabasında Türkiye destekli iki rakip grup arasında çıkan ilk çatışmayla yükseldi. Daha sonra diğer bölgelere de yayılan çatışmalara, başta HTŞ olmak üzere başka fraksiyonlar da dahil oldu. HTŞ, Cephe el Şamiye ve El Hamza Tugayı’nın bir yerel aktivistin öldürülmesinden birbirini sorumlu tutması üzerine çıkan bu çatışmalarda El Hamza Tugayı’nı destekledi.

AFRİN’İ ELE GEÇİRDİ
Bölgede en güçlü grup olarak görülen HTŞ, komşu vilayet İdlib’in kontrolünü büyük oranda elinde tutuyor. HTŞ bölgedeki çatışmalar sonucunda geçen hafta Türkiye destekli muhaliflerin kontrolündeki Afrin’i de ele geçirdi. HTŞ, böylece 2011’de başlayan iç savaşın başından beri ilk kez bu bölgeye girmiş oldu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, HTŞ’nin muhalif gruplar arasındaki son iktidar mücadelesini ve bu kapsamda yaşanan çatışmaları da bölgedeki nüfuzunu artırmak için kullandığını öne sürdü.

TÜRKİYE’DEN HAMLE GELDİ
HTŞ’nin ilerleyişine sessiz kalmakla eleştirilen Türkiye’den bir hamle geldi. Reuters’a konuşan görgü tanıkları ve muhalif güçler, Türkiye sınırındaki Azez kentine doğru ilerleyen HTŞ’nin önceki gün Ankara destekli muhaliflerin elinden aldığı Kefer Cene köyü yakınlarına dün tank ve zırhlı araçlar konuşlandırdığını bildirdi.

Reuters’ın haberine göre, bölge sakinleri HTŞ’nin Türkiye destekli muhaliflerin kurduğu yönetimin idari merkezi olan stratejik sınır kenti Azez’i ele geçirmeye çalışmasından endişe ediyor. Reuters’a konuşan muhalifler, HTŞ’nin Azez kentine birkaç kilometre uzağına kadar ilerlediğini belirtti.

Batılı istihbarat kaynakları ve muhalifler, HTŞ’nin uzun zamandır Suriye’nin kuzey bölgelerindeki ekonomik ve güvenlik rolünü İdlib’in ötesine taşımayı hedeflediğini belirtiyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top