Hukuk askıda

Hukuk askıda
Cumartesi Anneleri’nin 2018 yılındaki 700’üncü hafta buluşmasında gözaltına alınan 46 kişinin yargılandığı davanın 5’inci duruşması öncesi Çağlayan Adliyesi’nde yapılmak istenen basın açıklaması kaymakamlık...

Cumartesi Anneleri’nin 2018 yılındaki 700’üncü hafta buluşmasında gözaltına alınan 46 kişinin yargılandığı davanın 5’inci duruşması öncesi Çağlayan Adliyesi’nde yapılmak istenen basın açıklaması kaymakamlık tarafından yasaklandı.

Polis, adliye önündekilere müdahale etti. Müdahale sonrası Müdahale sonrası SOL Parti Parti Meclisi Üyesi Alper Taş ile SOL Parti üyeleri Yalçın Köse ve Sercan Sinecan gözaltına alındı.

Avukat Efkan Bolaç, Disk Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, Gülseren Yöleri, Uğur Tuncar, Murat Akbaş, Ümit Ezer, Nevroz Tosun, Burcu Bingöllü de gözaltına alınanlar arasındaydı.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, gözaltına alınanlar arasında hakkında zorla getirme kararı bulunan sanıklar da olduğunu belirtti. Gözaltına alınan 16 kişi ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

BU BİR DEMOKRASİ, HUKUK, ADALET MÜCADELESİ
Serbest bırakılmasının ardından açıklama yapan Alper Taş, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı davaya da değinerek şunları söyledi:
“İstanbul’da 2 dava vardı. Bir tanesi Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı dava, diğeri de Cumartesi Anneleri’nin yargılandığı dava. Biz adalet, hukuk, demokrasi adına bu 2 davaya da katılmak istedik. 2 davayla da dayanışma içerisinde olmak istedik ama her 2 davada da yasaklarla karşı karşıya kaldık. İnsanların davaya katılmasının önüne geçtiler. İnsanların toplanmasını yasakladılar. Adeta İstanbul’daki 2 dava utanç davasına dönüştü. Biz bu utanç davasına karşı tepkimizi demokratik, barışçıl biçimde ifade ettik. Bunun sonucunda da gözaltına alındık. Gözaltı sonrası hepimiz serbestiz, iyiyiz. Bu bir demokrasi, hukuk, adalet, eşitlik mücadelesi. Bu mücadeleyi hep beraber kazanacağız. Özgür, demokratik bir Türkiye’yi el birliğiyle yaratacağız.”

AVUKATLARA TERS KELEPÇE
Çağlayan Adliyesi’nin önündeki arbede sırasında üç avukat da gözaltına alındı, avukatlardan ikisine ters kelepçe uygulandı. Avukatlar, polise kimliklerini gösterip, gözaltı yetkisinin olmadığını hatırlatmasına rağmen polise engel olamadı. Gözaltına alınan avukatlardan Efkan Bolaç, sağlık kontrolüne götürüldükleri sırada polisin, ‘şimdi fark ettik, yanlışlık oldu’ diyerek kendilerini serbest bıraktığını açıkladı.