HUKUK ÖĞRENCİLERİNİN HUKUK MÜCADELESİ ERKEN BAŞLADI

HUKUK ÖĞRENCİLERİNİN HUKUK MÜCADELESİ ERKEN BAŞLADI
Gaziantep Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri “savunmaya” erken başladı. Dekanlığın parmak iziyle yoklama uygulamasına, öğrenciler kişisel verileri koruyan yasaları öne sürerek karşı çıkıyorlar. Dekanlık tarafından...

Gaziantep Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri “savunmaya” erken başladı. Dekanlığın parmak iziyle yoklama uygulamasına, öğrenciler kişisel verileri koruyan yasaları öne sürerek karşı çıkıyorlar. Dekanlık tarafından başlatılan yeni uygulamaya tepki gösteren öğrenciler, dönem başında yönetimin kendilerine “isteyen parmak izi vermek yerine imza atabilir” dediği halde herkesin parmak izi vermeye zorlandığını ileri sürdüler.

9. Köy’e konuşan öğrenciler, “Aniden karar değiştirdiler, ‘ya parmak iziyle yoklama vereceksin ya da sınavlara giremezsin’ dediler” sözleriyle durumu özetlediler.

"Parmak izi uygulaması kanun ihlali"
Parmak izi sisteminin kişisel verileri koruma kanununu ihlal ettiğini söyleyen hukuk fakültesi öğrencisi Burak Şahin, “Bunun teknik altyapısının sağladık diyorlar. Bu verinin güvenliğini nasıl sağlayacaklar?” dedi.

“Hukuk okuyoruz, bazı şeylere öncü olmalıyız”
Parmak izi vermeyen ve bu uygulamaya tepki gösteren öğrenciler, 9. Köy’e yaptıkları ortak açıklamada, “Burası bir hukuk fakültesi, biz bazı şeylere öncü olmalı ve hukuki dayanağı olmayan bu uygulamayı kabul etmemeliyiz. Parmak izinin, güvenilir bir cihaz olmadıkça paylaşılmaması gerekiyor ve bunu bir hukuk fakültesi yapmamalı. Biz kanuni hakkımızı savunuyoruz.’’ Dediler.

‘’Parmak izinin alınması aykırı bir durum’’
Hukuk fakültesi öğrencilerinin bu mücadelesine Kişisel Verileri Koruma Kanunu komisyon üyeleri de destek verdi. Komisyon, parmak izi yönteminin hukuka aykırı olduğunu savundu. Komisyon, “Üniversitenin böyle bir işlem yapma yetkisinin olmadığı kanaatindeyiz. Yapılırsa hukuka aykırı bir işlemdir diye düşünüyoruz. Kanun açıkça başka türlü bir şekilde kişisel veri elde etme imkânın varken özel nitelikli kişisel veri alamazsın der” yorumunda bulundu.

Kinem Hazal Tanyeri