Hukukçular: Zorunlu aşı ve test zorunluluğu için kanun lazım

Hukukçular: Zorunlu aşı ve test zorunluluğu için kanun lazım
Eylülde başlayacak ‘zorunlu’ PCR testinin ücretli mi ücretsiz mi olması gerektiği tartışması, ‘Karar yasal mı değil mi? Kişiler PCR testine zorlanabilir mi?’ tartışmasına evrildi.Hürriyet'tin haberine göre, İstanbul...

Eylülde başlayacak ‘zorunlu’ PCR testinin ücretli mi ücretsiz mi olması gerektiği tartışması, ‘Karar yasal mı değil mi? Kişiler PCR testine zorlanabilir mi?’ tartışmasına evrildi.

Hürriyet'tin haberine göre, İstanbul Üniversitesi Anayasa Hukuku Ana Bilim dalı öğretim üyesi Dr. Volkan Aslan, zorunlu PCR ya da zorunlu aşı uygulamalarının makul, anlaşılır ve hatta karşılaştırmalı örneklere uygun ancak anayasaya aykırı olduğunu söyledi. Hukukçu Dr. Rezan Epözdemir de “Bir zorunluluk varsa bunu kanun ile yapmak lazım. Genelge ile ‘zorunluluk’ olmaz. Anayasa Mahkemesi de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de zorunlu PCR ve zorunlu aşı uygulamalarına ancak kanun ile yapılması halinde izin veriyor” ifadelerini kullandı.

YENEROĞLU: KANUNA DAYANMASI GEREKMEKTEDİR

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu da pandemi sürecinin genelgelerle yönetilmesine tepki gösterdi. Kararların bir heyet tarafından değil Cumhurbaşkanı tarafından alındığını belirten Yeneroğlu, "Temel hak ve hürriyetleri sınırlandıran tüm kararlarda olduğu gibi Covid-19 pandemisiyle mücadele sürecinde alınan kararların da Anayasa’nın öngördüğü şekilde bir kanuna dayanması gerekmektedir" dedi. Aşı ve PCR testinin vücut bütünlüğüyle, HES uygulamasının ise kişisel verilerin korunması hakkı ile yakın ilişkisi olduğuna dikkat çeken Yeneroğlu, “Bu önlemlerin de kanuni bir dayanağa sahip olması gerekirdi” dedi.