Hükümet baskıya dayanamadı, KYK’da faizi sildi

Hükümet baskıya dayanamadı, KYK’da faizi sildi
Üniversiteden yeni mezun gençlerin iş bulamadıkları için ödeyemedikleri KYK öğrenim kredisi borçları işletilen faizlerle 3-4 kat artmıştı. Gençler, borç bakiye belgelerini paylaşarak isyanlarını dile getirmiş, CHP lideri...

Üniversiteden yeni mezun gençlerin iş bulamadıkları için ödeyemedikleri KYK öğrenim kredisi borçları işletilen faizlerle 3-4 kat artmıştı. Gençler, borç bakiye belgelerini paylaşarak isyanlarını dile getirmiş, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da gençlere sahip çıkarak “Faizi ödemeyin, iktidara geliyoruz” diyerek çağrı yapmış, iktidara geldiklerinde faizi sileceklerini borç ödemeyi de iş bulma şartına bağlayacaklarını söylemişti.

5 milyonu aşkın öğrencinin Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçları altında eziliyor olması, muhalefetin de bu öğrencileri sahip çıkması sonrasında AKP iktidarı da bu soruna kayıtsız kalamadı.


AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gençlerimizi bu yükün altında bırakamazdık. Kredi geri ödemelerinin alınan rakamı üzerinden ödenmesine karar verdik. Anapara geri alınacak” dedi. Kredi ödemelerinin yurt içi piyasa endeksi üzerinden alındığını söyleyen Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına, ‘’Bay Kemal faizden bahsediyor. Gel sıkıyorsa ispatla. Kimden faiz almışız” iddiasında da bulundu. Ancak Erdoğan, “Toplamda 26 milyar liranın üzerindeki bir yükü gençlerimizin üzerinden kaldırmış oluyoruz” diyerek öğrencilerin fazladan biriken borcunu “faiz” demeden açıklamış oldu. Erdoğan, 3 milyon 157 bin gencin öğrenim kredi sorununu kökten çözdüklerini de söyledi.

Erdoğan yüksek fiyatlara ve hayat pahalılığına da değinirken yine gelişmiş ülkelerin de enflasyon etkisi altında olduğunu söyleyerek Türkiye’yi ayrıştırmaya çalıştı. Ancak Türkiye diğer ülkelerin 8-9 kat üzerinde bir enflasyona sahip. Erdoğan Türkiye’yi “bu küresel fırtınadan” kurtarmakta kararlı olduklarını söyledi, “Önümüzdeki şubat-mart aylarıyla birlikte uyguladığımız politikanın olumlu neticelerini daha iyi görmeye başlayacağız. Refah kaybını telafi edeceğiz” dedi.


Erdoğan’ın KYK borçları açıklamasından sonra sosyal medyada “Teşekkürler Kılıçdaroğlu” etiketiyle paylaşılan mesajlar gündem oldu. CHP lideri Kılıçdaroğlu, daha önce de asgari ücret, kamuda taşeron sistemi, elektrik faturalarında TRT payının kaldırılması, temel gıda ürünlerinde KDV oranının düşürülmesi, emekliye ikramiye gibi önemli sosyal destek konularında çıkışlar yaparak bu konularda avantajı muhalefete bırakmak istemeyen iktidarın harekete geçmesini sağlamıştı.

KYK açıklaması sonrası borçlulara e-Devlet'te şok
Erdoğan’ın, KYK borçlarında sadece ana paranın ödeneceği açıklamasının ardından e-Devlet'e giren borçlu gençler büyük bir sürprizle karşılaştı.
Açıklamadan önce anapara ve faizli tutar görününken faiz eklenmiş tutarlar 'anapara' olarak görüntülenmeye başladı. KYK mağdurları e-Devletteki borç ekranların görüntülerini sosyal medya üzerinden paylaşmaya başladı.

Ücretli öğretmenlerin gelirleri de artırılıyor
Cumhurbaşkanı eğitimin kanayan yarası ücretli öğretmenlerin gelirlerine ilişkin de açıklama yaptı. Haftada 30 saat derse giren öğretmenin alacağı ücret 3 bin 400 liradan 5 bin 740 liraya yükseltildi.