Hükümet ısrarlı, veli mesafeli

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 26, 2022 / 07:39

2022 LGS (Liselere Geçiş Sistemi) ‘İlk Yerleştirme’ sonuçları açıklandı. 5 Haziran’da yapılan sınavın sonuçları 30 Haziran’da açıklanmış ve öğrencilerin tercih süreci başlamıştı. Bu yıl ortaokullardan mezun olan 1 milyon 236 bin 308 öğrenciden 1 milyon 31 bin 799’unun katıldığı sınava yaklaşık 200 bin öğrenci ise girmemişti.

Sınava katılan öğrencilerden 396 bin 595’i tercihte bulunurken, bunlardan 188 bin 875’i istediği bir okula kayıt hakkı kazandı.

Mili Eğitim Bakanlığı ‘www.meb.gov.tr’ adresinden sınav son uçlarını öğrencilerin erişimine açtı.

BU MATEMATİKLE NASIL DÜNYADA İLK 10’A GİRECEĞİZ
Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu sene de en düşük doğru cevap ortalaması matematik testinden geldi. Sınava giren tüm öğrencilerin matematik testinde doğru cevap ortalaması 20 soruda 4,74 olurken, Fen Bilimlerinde 9,5, Türkçe ’de ise 9,22 olarak gerçekleşti. Ortaokullardan mezun 1 milyon 236 bin 308 öğrencinin sadece yüzde 16’sı başarılı olarak istediği bir okula kayıt hakkı kazandı. Bu en başarılı yüzde 16’lık grubun da matematik testinde soruların yarısından daha azına doğru cevap verdiği görüldü. Yerleşme hakkı kazanan 188 bin 875 öğrencinin matematik testinde 20 sorudaki doğru cevap ortalaması 9,38 olurken, fen bilimlerinde 14,91, Türkçe testinde 14,08 olarak gerçekleşti.

İMAM HATİPLİLERİN YARISI BAŞKA OKULLARI SEÇTİ
Sınavda başarılı olan ve ilk yerleştirme hakkı kazanan imam hatip ortaokulu mezunlarının yüzde 47’si diğer okulları tercih etti. Bu okullardan mezun öğrencilerin yüzde 53’ü Anadolu İmam Hatip

Liseleri’ni seçerken, yüzde 15’i Mesleki ve Teknik liseleri, yüzde 9’u Sosyal Bilimler Liseleri’ni, yüzde 8’i Anadolu Liseleri’ni, yüzde 10’u da Fen Liseleri’ni tercih etti. En çok boş kontenjan Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde kaldı. Fen liseleri ve Sosyal Bilimler Liseleri yüzde yüz doluluğa ulaşırken Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri’nin yüzde 5’i, Anadolu İmam Hatip Liseleri’nin yüzde 3’ü boş kaldı.

PARASI OLAN AVANTAJLI
Özel ortaokul mezunlarının ilk yerleştirme sonuçları, eğitim sistemimizdeki fırsat eşitliğinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Ortaokullardaki toplam öğrenci sayısının yaklaşık yüzde 6’sına sahip olan özel okullar, fen liselerinin kontenjanının yüzde 22’sini, Anadolu liselerinin de yüzde 20’sini kazandı. Sınavla öğrenci alan imam hatip liseleri ile meslek liselerindeki özel okul mezunlarının oranı ise sadece yüzde 4 seviyesinde kaldı.

Geçtiğimiz yıllardakine benzer şekilde kız öğrenciler yine tüm test türlerinde daha fazla doğru cevap ortalamasına sahip oldu.

Şimdi öğrencilerin önünde 3 aşamalı bir kayıt süreci bulunuyor. Sınavı kazanan öğrenciler LGS ilk yerleştirme sonuçlarına göre kayıt hakkı kazanırken, diğer öğrenciler de adrese bağlı yerel yerleştirme sistemine göre kayıt hakkı kazandı. Mili Eğitim Bakanlığı bu yıl öğrencilerin yüzde 95’inin ilk üç tercihinden birisine yerleştirildiğini bildirdi. Kayıt süresinin sonunda LGS boş kontenjanları da netleşecek. Dün konuyla ilgili açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ‘İlk yerleştirmede yerleşemeyen ya da yerleştiği okulu değiştirmek isteyenler için süreç devam ediyor. Yerleştirmeye esas 1. nakil başvuruları 25-29 Temmuz arası olacak ve sonuçlar 1 Ağustos’ta yayınlanacak. 2. nakil tercih başvuruları 1-5 Ağustos arası yapılabilecek, sonuçlar 8 Ağustos’ta açıklanacak. Böylece ana yerleştirme tamamlanacak. Hiçbir okula yerleşemeyen öğrenciler için il-ilçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca başvurular alınacak ve 19 Ağustos’ta süreç tamamlanacak’ diye konuştu.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top