Hulusi Akar’dan “asker kışladan geç çıkarıldı” eleştirilerine yanıt

Hulusi Akar’dan “asker kışladan geç çıkarıldı” eleştirilerine yanıt
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “asker kışladan geç çıkarıldı” eleştirilerine, “Uzaktan böyle ahkâm kesmekle olmuyor. Hududu kim koruyacak, Suriye’de kim kalacak?” yanıtını verdi.Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi’ye...

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “asker kışladan geç çıkarıldı” eleştirilerine, “Uzaktan böyle ahkâm kesmekle olmuyor. Hududu kim koruyacak, Suriye’de kim kalacak?” yanıtını verdi.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi’ye konuşan Akar, eleştirilerek yönelik şunları söyledi:

“HER YERDE AYNI ANDA OLMAK MÜMKÜN MÜ?”
“Birisi diyor ki: ‘Ben buraya geldim, burada asker yoktu.’ Her yerde aynı anda olmak mümkün mü? Bu bir koordinasyon ve organizasyon meselesi. TSK; AFAD ve valiliklerce belirlenen görev ve sorumluluk sahalarında depremin ilk anından itibaren yer aldı, almaya da devam ediyor.

“SAHADAKİ 40 BİN MEHMETÇİKTEN 22 BİNİ, 2. ORDU’DAN”
Diyorlar ki: ‘2. Ordu nerede?’ 2. Ordu’nun görevi ne? 2. Ordu’nun görev alanı, bin kilometreye 240 kilometrelik bir alan. Yani 164 bin kilometrekare, ülkemizin yüzde 21’i. Bunun 911 kilometre Suriye hududu var, 384 kilometre Irak hududu var, 417 kilometre İran hududu var. Bundan sorumlu olan bir birlikten bahsediyoruz. Sahadaki 40 bin Mehmetçikten 22 bini, 2. Ordu’dan. Diğer birliklerden takviyeyle bunu 40 bine çıkardık.

“KULLANILABİLECEK NE VARSA KULLANDIK, KULLANIYORUZ”
Nereden geliyor takviyeler? Kayseri’den, Antep’ten, Şırnak’tan, Mardin’den, Midyat’tan geliyor. Daha da ötesinde Babaeski’den geliyor, Edremit’ten geliyor, İzmir’den geliyor, Kıbrıs’tan geliyor, Kars’tan geliyor. Yani burada Hava Kuvvetleri de var, Deniz Kuvvetleri de var, Genelkurmay da var, MSB de var. Tüm askerleri yığarak olmaz. Teknik olarak bu işten anlayan personeli kullanmak esas. Yani kullanılabilecek ne varsa kullandık, kullanıyoruz.

“UZAKTAN AHKÂM KESMEKLE OLMUYOR; HUDUDU KİM KORUYACAK, SURİYE’DE KİM KALACAK?”
Uzaktan böyle ahkâm kesmekle olmuyor. Hududu kim koruyacak, Suriye’de kim kalacak? Suriye’yi mi boşaltacağız, Irak’ı mı boşaltacağız? Görmek istemeyen körler ve duymak istemeyen sağırların amacı farklı, bizim derdimiz farklı. Beklentimiz, ülke olarak yaşadığımız bu derin acıya ve Mehmetçiğin ve personelimizin büyük emeğine saygı duyulması.”