İBB Sözcüsü: Amaç İBB’yi batırmak

İBB Sözcüsü: Amaç İBB’yi batırmak
İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında taksi, dolmuş, metro, metrobüs, otobüs gibi toplu ulaşım araçlarına yüzde 50, servislere ise yüzde 40 zam teklifi oy çokluğuyla reddedildi.İstanbul Büyükşehir Belediyesi...

İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında taksi, dolmuş, metro, metrobüs, otobüs gibi toplu ulaşım araçlarına yüzde 50, servislere ise yüzde 40 zam teklifi oy çokluğuyla reddedildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sözcüsü Murat Ongun, kentte toplu ulaşıma yüzde 50, servislere yüzde 40 zam teklifinin reddedilmesini “İktidarın belediyeyi batırma çabası” olarak değerlendirdi.

İBB Sözcüsü Ongun, Twitter hesabı üzerinden şunları yazdı: “Akaryakıta tarihte görülmemiş zam yapıldı. İBB, 10 milyar TL sübvanse yapıyor ama toplu taşımada yolcu ücreti akaryakıtı bile karşılayamaz hale geldi. Türkiye’nin tüm büyükşehirlerindeki UKOME’lerden zam kararı çıktı. İstanbul’da ise engellendi. Tek amaç İBB ve İETT’yi batırmak.”

Ongun UKOME’deki Ulaştırma Bakanlığı’nın temsilcisi Serdar Yücel’e yüklendi: “5 bin yeni taksi teklifi dahil İstanbulluların tüm talepleri UKOME’de Ulaştırma Bakanlığı’nın temsilcisi Serdar Yücel’in talimatıyla reddedilmekte. Amaç İBB’yi işlemez hale getirmek / batırmak. Bizi üzen asıl konu UKOME’de TSK ve Emniyet temsilcilerinin de bu zata tabi olması.”

ESNAF VE İBB NE İSTEMİŞTİ?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) mart ayı toplantısı, Çırpıcı İBB 1453 Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi. İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar’ın başkanlık ettiği toplantıda, toplu ulaşım esnafı ile İBB’nin birlikte UKOME gündemine taşıdığı maliyet artışlarından kaynaklanan ücret artışı teklifi görüşüldü. Teklifler, bakanlık temsilcilerinin oy çokluğuyla reddedildi.

ÇAĞLAR: “15 MİLYAR LİRALIK SÜBVANSE YAPMAK ZORUNDA KALIYORUZ”
İETT, Metro İstanbul, Şehir Hatları, minibüs, taksi ve dolmuş ücretlerinde yüzde 50, servis ücretlerinde ise yüzde 40 artış yapılmasını öngören teklifle ilgili konuşan İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, Türkiye’yi sarsan ekonomik kriz ve savaş nedeniyle ulaşım esnafı ve tüketicinin haklı olduğu bir konuyu konuştuklarını söyledi. Bütçede toplu ulaşım sübvansesine ayrılan 5,5 milyar liraya karşın, bugün İBB’nin ulaşımın kesilmemesi için 15 milyar liralık sübvansiyon yapması gerektiğini söyledi. Çağlar, “Yılbaşında sadece İETT’yi günde 10 milyon lira sübvanse ederken, bugün günlük 27 milyon lira öder noktadayız. Kamu hizmetlerinin kâr amaçlı olmamasında hemfikiriz. Ancak bu hizmetlerin sürdürülebilirliği için zam adı altında olmamakla birlikte bu düzenlemelerin yapılması zorunludur. Esnafımızın ve İBB kurumlarımızın beklentisi de bu yöndedir” dedi.

MALİYETLER YÜZDE 53 ARTTI
İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürü Barış Yıldırım, esnaf temsilcileriyle yaptıkları görüşmede; son artışın verildiği 24 Aralık 2021 tarihinden itibaren yakıta yüzde 45-50, toplam maliyet artışlarına ise yüzde 53 zam geldiğini tespit ettiklerini belirtti.

İETT Genel Müdürü Alper Bilgili de akaryakıttaki ve işçi maliyetlerindeki artış nedeniyle İBB’nin bu yıl İETT’yi 10 milyar lira sübvanse etmek zorunda kalacağını kaydetti.

Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy ise Ocak 2021’de 19 milyon lira gelen elektrik faturasının Şubat 2022’de 63 milyon lira, mart ayında ise 70 milyon liranın üzerine çıktığını belirterek, “Bu maliyetlerle İstanbul’da toplu ulaşımın sürdürülebilmesi mümkün değildir” dedi.

ESNAFIN TALEBİ DE DİKKATE ALINMADI
İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, “Bizim bu zam talebi istememiz zaruriyet haline geldi. Esnafımız mağdur, araçların bir kısmı çalışmıyor ve şoförlerin bir kısmı işi bırakıyor. Esnafımız kazandığı paranın yüzde 60’ını akaryakıta verir hale geldi” dedi.

TURYOL Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can da teklif edilen zam oranının en düşük oranda tutulduğunu ve deniz ulaşımındaki kayıpları karşılamaktan uzak olduğunu söyledi.

İstanbul Taşımacılar Birliği Başkanı Turgay Gül ise, aldıkları yüzde 27’lik zammın üstüne akaryakıta 10 lira daha zam geldiğini vurgulayarak, “Biz para kazanmaktan daha ziyade Haziran ayına kadar olan eğitim sezonunu tamamlamak istiyoruz” diye konuştu.

Görüşlerin belirtilmesinin ardından oylamaya sunulan “Toplu Ulaşım Ücret Tarifelerinin Düzenlenmesi” teklifi, Bakanlık temsilcilerinin oy çokluğuyla reddedildi.