İBB’de terörle iltisaklı personel polemiği: İmamoğlu ‘fos çıktı’ dedi, İçişleri Bakanlığı yanıt verdi

İBB’de terörle iltisaklı personel polemiği: İmamoğlu ‘fos çıktı’ dedi, İçişleri Bakanlığı yanıt verdi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün sabah FOX TV’de İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtladı. İmamoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ‘İBB’deki teröristler’ iddiasına ilişkin...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün sabah FOX TV’de İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtladı. İmamoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ‘İBB’deki teröristler’ iddiasına ilişkin “Aylar önce manşetler atıldı, 3 yıldır karaladılar olmadı, yerden yere vurdular olmadı, hiçbir şey olmadı. Bugün gelinen noktada ortada hiçbir şey yoktur, fos çıkmıştır” dedi.

“Şu ana kadar sekiz personelle ilgili dosya tespiti var ‘iltisaklı’ anlamında, bunun da yarısı bir önceki dönemde işe alınmış.” diyen İmamoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya cevaben, “İBB’de 86 bin insan çalışıyor. 86 bin İBB çalışanını zan altında bırakmıştır. Bir devlet cadı avı gibi davranamaz. Sayın Bakanın ilk vakası da değil. Seçimde bana yaptığı hakaretleri film film dizsek 20 tane eder. Memleket adına çok utanç verici bir konuşma yapmıştır.” ifadelerini kullandı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN CEVAP
İçişleri Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik ‘özel teftişle’ ilgili açıklamada bulundu. Bakanlık, “İlk defa işe alımlarda güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sürecinin gereği gibi işletilmediği anlaşılmıştır. İstihdam edilen kişiler arasında emniyet birimlerimizce ‘suç veya istihbarat kaydı’ bulunduğu bildirilen kişiler de mevcuttur. Hatta bu kişiler arasında hakkında terör sebebiyle adli soruşturma yapılmış, anayasal düzene karşı işlenen suçlar ve terör suçları sebebiyle mahkumiyet kararı almış kişiler de bulunmaktadır” denildi.

Müfettişlerin görevinin halen devam ettiği hassasiyeti de göz önünde bulundurularak, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilen açıklamada, Bakanlığın 20 Aralık 2021 tarihli onayıyla İBB’de, 2019’dan itibaren yapılan personel, ihale ve iş yeri ruhsatlarına ilişkin “özel teftiş” başlatıldığı, bu kapsamda, mülkiye ve ticaret müfettişleri ile Hazine ve Maliye Bakanlığı uzmanından müteşekkil 8 kişilik denetim ekibinin görevlendirildiği ifade edildi.

BAKANLIK İMAMOĞLU’NU DOĞRULADI
İBB, İçişleri Bakanlığı’nın “terör soruşturması”yla ilgili açıklamasına yanıt verdi, ‘bakanlık açıklamasının Ekrem İmamoğlu’nu doğruladığını’ belirtti.

İBB’den gelen yanıt açıklamasında, “Yapılan incelemelerde 1600 personelin taranmasından, 13 personelle ilgili arşiv kaydına rastlanmıştır. Yine İBB’nin geçmiş döneme dair incelemesinde önceki yönetimlerce işe alınan 5 personelin de arşiv kaydı olduğu ortaya çıkmıştır. Bu 18 kişiyle ilgili mevzuat hükümlerince gerekli işlemler yapılmıştır” denildi.

Açıklamanın devamında “İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, TV programında soruşturmanın sadece personelle sınırlı kalmadığını, her konuda soruşturma yapıldığını belirtmiştir. Bakanlık açıklamasında bunu doğrulamış ve ‘ Personel, ihale ve iş yeri ruhsatlarına ilişkin özel teftiş başlatılmıştır’ demiştir. Bu açıklama göstermiştir ki Bakanlık, Sayın İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun açıklamasını doğrulamıştır” ifadeleri kullanıldı.