İBB’ye ‘Hayır’ deme merkezi: UKOME

İBB’ye ‘Hayır’ deme merkezi: UKOME
İstanbul Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşımda yüzde 50, servis ücretlerinde ise yüzde 40 zam teklif etmişti. İstanbul’da toplu taşımaya İBB tarafından verilen zam yapılması teklifi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nde (UKOME)...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşımda yüzde 50, servis ücretlerinde ise yüzde 40 zam teklif etmişti. İstanbul’da toplu taşımaya İBB tarafından verilen zam yapılması teklifi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nde (UKOME) ikinci kez oy çokluğuyla reddedildi. Esnaf, akaryakıta her gün zam geldiği için toplu ulaşımda tekerleklerin durma noktasına geldiğini vurgulayarak zam talebinde bulunuyor.

İMAMOĞLU: ESNAFI BATIRMAYA YÖNELİK KARARI KINIYORUM
UKOME’nin söz konusu kararının ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından sert tepki gösterdi. İmamoğlu paylaşımında, “İETT’yi, metroyu, deniz ulaşımını, taksi, dolmuş ve otobüs esnafımızı batırmaya yönelik kararlara imza atanları kınıyorum. Bu noktadan sonra İstanbul’da toplu taşımada yaşanacak her türlü sorunun müsebbibi, vicdanını siyasete teslim etmiş malum UKOME üyeleri ve kurumlarıdır” dedi.

ESNAF ZAM BEKLİYOR
Esnafın yanında olduklarını belirten İBB Ulaşım Dairesi Başkanı Utku Cihan “Akaryakıt artışını, asgari ücreti, enflasyonu yansıtarak bir hesaplama yöntemiyle belirliyoruz. Bu hesaplama yöntemiyle şu anda yüzde 57 civarında bir ücret artışına ihtiyaç var. Yüzde 50 civarında bir öneriyle UKOME’ye getirmiş olacağız” demişti.

TURYOL: ULAŞIM SEKTÖRÜNE ZULÜM
Vapur işletmeciliği yapan TURYOL şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can, toplu taşıma ücretlerinin görüşüldüğü İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında iktidar temsilcilerini eleştirdi. 2004 yılında bir yolcu ücretiyle 2,2 litre mazot alırken bu miktarın bugün 0,2 litreye kadar gerilediğini belirten Can, ayakta kalabilmek adına istedikleri artışa karşı çıkan iktidar temsilcilerinin, “Ben aldığım talimatlar üzerine hareket ediyorum. İster kabul edersiniz ister etmezsiniz. Benim burada sayım vardır, bu sayıya güvenerek bunu reddederim” anlayışıyla hareket ettiğini söyledi.

Can, şöyle konuştu:
“Burada ‘Yüzde 50 çoktur, bu zulümdür’ diyenler, temel gıda ürünlerinden ete, süte, peynire, zeytine, domatese, bibere, soğana, patatese yüzde 50 ila yüzde 300 arasında zamla karşı karşıya kaldığımız bir ortamda, ‘1 liralık fark ödeyeceğim’ diye bunu zulüm gibi ifade etmeniz. Bu yaptığınız, esasında bu mevcut sektör temsilcilerine zulmetmekten başka bir şey değildir. Sanki bu hayatın bu hâle gelmesinin müsebbibi ulaşım sektörüymüş gibi ulaşımı cezalandırıyor."