İçişleri: Yunanistan yüzünden 2 yılda 152 göçmen öldü

Son Güncellenme Tarihi: Ekim 18, 2022 / 13:28

İçişleri Bakanlığı, Yunanistan’ın geri itmeleri nedeniyle 2020 yılından bu yana 152 göçmenin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Yıllardır, göçmenlere ait lastik botların patlatıldığı, motorlarının söküldüğü, göçmenlerin darp edildiği ve hatta öldürmek pahasına üzerlerine ateş açıldığına ilişkin Yunanistan’ın bu insanlık dışı muameleleri ve eylemleri hem görüntüler hem de uluslararası raporlar ile gözler önüne serilmiştir” denildi. Açıklamada özetle şunlar kaydedildi:

ÇOCUKLARI ÖLÜME TERK ETTİLER
“Daha geçtiğimiz ay Lübnan üzerinden İtalya’ya geçmeye çalışan bir göçmen botunu patlatarak ve içindeki göçmenlerin değerli eşyalarını alarak aralarında bebek ve çocukların da bulunduğu göçmenleri ölüme terk etmiştir. Bu insanlık dışı davranış sonrası 9 aylık Asım bebek ve 4 yaşındaki ağabeyi Abdülvahap hayatını kaybetmiştir.

Avrupa Birliği Yolsuzlukla Mücadele Ofisi’nin (OLAF) çeşitli uluslararası ajans ve medya organları tarafından da paylaşılan raporunda, Avrupa Birliği Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı FRONTEX’in üst düzey yetkililerin “Yunanistan’dan Türkiye’ye geri itmeleri örtbas ederek, soruşturmayarak ya da uygun ve doğru bir şekilde sorunu ele almayarak ciddi suistimaller ve usulsüzlükler yaptığı; ayrıca doğru olmayan ve taraflı bilgileri AB Kurumlarıyla paylaştığı” ifşa edildikten sonra Yunan Bakan’ın bu raporu ve ülkesinin Ege Denizi’nde ve kara sınırlarında yaptıkları ihlalleri perdelemek için sahte bir paylaşımda bulunmasını da tesadüfi olarak değerlendirmemekteyiz.

FRONTEX DİREKTÖRÜ GÖREVDEN ALINDI
Bu bağlamda, geri itmelere yönelik incelemeler ve denetimler devam ederken, FRONTEX İcra Direktörünün görevden alınmış olması; ancak Yunan Göç ve İltica Bakanı’nın hala görevine devam ediyor olmasını ve ülkemizi zan altında bırakmaya yönelik asılsız suçlamalarına devam etmesinin kabul edilemez olduğunun altını çizerek kamuoyunun takdirlerine bırakıyoruz.” 

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top