İçişleri’nden Tunç Soyer için soruşturma izni

İçişleri’nden Tunç Soyer için soruşturma izni
İçişleri Bakanlığı, 9 Eylül’deki İzmir’in kurtuluşu törenlerindeki konuşmayla iktidarın tepkisini çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve belediye yönetimi hakkında üç ayrı konuyla ilgili soruşturma...

İçişleri Bakanlığı, 9 Eylül’deki İzmir’in kurtuluşu törenlerindeki konuşmayla iktidarın tepkisini çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve belediye yönetimi hakkında üç ayrı konuyla ilgili soruşturma izni verdi. Aylar öncesinde verilen soruşturma izinleri belediyeye 28 Eylül’de tebliğ edildi.
İçişleri Bakanlığı ilk olarak, 1987 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Çankaya’daki 6,6 dönümlük arazisini vererek yüzde 23,3’le hissedarı olduğu Hilton Oteli’ni soruşturma konusu olarak aldı. Hilton Oteli’nden belediyenin hakkı olan paraların tahsil edilmediği ve ‘kamu zararı oluştuğu’ gerekçesiyle soruşturma izni verildi.

YÖNETİM KURULU ÜYESİNE SORUŞTURMA
Aynı gün, yani 28 Eylül’de İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ulaşan bir diğer soruşturma izni ise Grand Plaza A.Ş.’nin yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Ayşen Uysal’la ilgili oldu. Fransa’da yaşadığı belirtilen Prof. Dr. Uysal’ın belediye iştiraki Grand Plaza’nın yönetiminde yer almasına karşın yönetim kurulu toplantılarına katılmadan maaş aldığı iddiaları üzerinden soruşturma izni verildi.

BAKANLIK HİBESİYLE YAPILAN TESİSE SORUŞTURMA
Tunç Soyer’in Seferihisar Belediye başkanlığı döneminde, Seferihisar’ın Ulamış Köyü’ne 2017 yılında kurulan et entegre tesisi de ayrı bir soruşturma konusu oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yüzde 50 oranında hibe alınarak Seferihisar Belediyesi’ne ait 6,5 dönümlük araziye kurulan ve daha sonra S.S. Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne devredilen tesis için çevre koruma kurulundan gerekli izinlerin alınmadığı gerekçesiyle Başkan Soyer ve bazı belediye görevlileri hakkında soruşturma izni verildi.
Soyer ve hukukçular, soruşturmalar kapsamında savunmalarını verecek. Bu savunmaların ardından konuların yargıya taşınıp taşınmayacağı belli olacak.