“İdamlar İslam hukukuna aykırı”

“İdamlar İslam hukukuna aykırı”
İran’da Mahsa Amini’nin gözaltındayken ölümü üzerine başlayan protestolara katılanların kısa sürede idama mahkum edilip infazlarının yapılması tartışmalara yol açtı. İran’da hukukçular, idamların İslam hukukuna...

İran’da Mahsa Amini’nin gözaltındayken ölümü üzerine başlayan protestolara katılanların kısa sürede idama mahkum edilip infazlarının yapılması tartışmalara yol açtı. İran’da hukukçular, idamların İslam hukukuna aykırı olduğunu savunuyorlar.

Protestolarla ilgili ilk idam kararı, 8 Aralık’ta uygulandı. Başkent Tahran’daki protestolar sırasında “soğuk silahla vatandaşları tehdit ettiği ve bir güvenlik görevlisini yaraladığı” Muhsin Şikari ile “2 milis gücünü (Besic) öldürmek ve 4 kişiyi yaralamakla” suçlanan Mecidrıza Rahneverd, kısa sürede yargılandı ve idam cezaları infaz edildi.

İran’da bazı hukukçular, rejimin idam kararlarını bu denli hızlı alarak uygulamasını eleştiriyor ve bu durumun yol açacağı hukuki sorunlara dikkati çekiyor. Avukat Sina Yusufi, Şikari ve Rahneverd’in kısa sürede yargılanarak idam edilmesinin İran’da daha önce benzeri görülmedik hızda meydana geldiğini kaydetti.

Yusufi, “Şikari idam edildiğinde, hakkındaki muharib suçlaması henüz uzmanlar tarafından tartışılıyordu. Öyle ki, Tahran Üniversitesi’nden ceza hukuku ve kriminoloji alanında uzman öğretim üyesi Dr. Muhsin Burhani, Şikari hakkında verilen muharib suçlamasının esastan yanlış olduğunu, idam edilmesinin de İslam hukuku ve kanunlara uymadığını belirtmişti” dedi.

İran yasalarına göre, bir kişi; halkın can, mal ve namusuna kastederek dehşet ve korku salmak için ateşli veya ateşsiz silah kullanması durumunda “muharib” olarak suçlanıyor.