İdari Hukukçusu Prof. Günday: “Salgın gerekçeli Valilik yasakları da hukuksuzdur”

İdari Hukukçusu Prof. Günday: “Salgın gerekçeli Valilik yasakları da hukuksuzdur”
Polisin kestiği salgın cezalarının yasal dayanağı olmadığını açıklayan İdari Hukukçusu Prof. Metin Günday, valiliklerce alınan yasak kararlarının da hukuksuz olduğunu söyledi.Türkiye’de bir bulaşıcı hastalık ya da...

Polisin kestiği salgın cezalarının yasal dayanağı olmadığını açıklayan İdari Hukukçusu Prof. Metin Günday, valiliklerce alınan yasak kararlarının da hukuksuz olduğunu söyledi.

Türkiye’de bir bulaşıcı hastalık ya da salgın söz konusu olduğunda, alınacak tedbir, önlem ve yaptırımların 5393 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu’nda düzenlendiğini söyleyen Profesör Metin Günday, Corona süreciyle ilgili yasal durumu şöyle anlattı:  

“Corona salgınıyla mücadelede alınan önlemlerin bir kısmının yasal dayanağı bu kanundur. Kanun bu konuda yetkiyi sağlık bakanlığına verir. Uygulama için de iki yol önerir. Ya Sağlık Bakanlığı her seferinde valiliklere talimat vererek yetkiyi kullandırır ya da vali ya da valilere yetkisini devredebilir. Bu cezalar açısından bakıldığında, yetki ya Sağlık Bakanında ya da valiliklerdedir. Kolluk görevlisinin yapacağı şey tutanakla tespit edip, tutanağı, yaptırımı almaya yetkili makama iletmekten ibarettir. “

İdare Hukukçusu Prof. Günday’a göre, yasaya aykırılık polisin kestiği cezalarla sınırlı değil. “Salgınla ilgili valiliklerin aldığı sokağa çıkma yasağı kararlarının da hiçbir dayanağı yoktur. “ diyen Prof. Günday, kanunda sokağa çıkma yasağının öngörülmediğini söyledi.

HDP yürüyüşü ve baroların Ankara yürüyüşü sırasında bazı valiliklerin salgını gerekçe göstererek aldığı yasak kararlarının yasal dayanağı olmadığını vurgulayan Prof. Günday şunları söyledi:

“Bir hukuk devletinde yaşıyoruz. Böyle bir yasak koyma, temel hak ve özgürlükleri sınırlama yasal değildir, hukuka aykırıdır, yasal dayanağı yoktur. Bu önlemlerin alınması devletin asli görevidir ama yasal dayanağıyla birlikte uygulanır.  5393 sayılı Kanun’da tedbirler var, yasaklar var, karantina var, her şey var ama sokağa çıkma yasağı yoktur. İstenirse yasaya o yasak da koyulur ama bugün yoktur.

Bu nedenle 65 yaş üstü ve 20 yaş altına uygulanan sokağa çıkma yasağı da katmerli hukuka aykırılıktır. Kim tersini söylüyorsa, yanlış söylüyor demektir. Ben sınavda, hangi öğrencim ‘bu yasakların yasal dayanağı var’ dese sınıfta bırakırım.”