İDDİA: “3 bin Afgan’a parayla vatandaşlık verildi”

Son Güncellenme Tarihi: Eylül 7, 2021 / 10:23

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, 3 bin Afgana ABD’nin ödediği para karşılığında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verildiğini öne ve konuyu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.
Çıray, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, son 10 yılda kaç sığınmacıya vatandaşlık verildiğini, bunun parasını kimin ödediğini sordu.
Çıray, Türkiye’ye kontrolsüz giren 3 bin Afgan sığınmacının bedeli ABD tarafından ödenen bir meblağ karşılığında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı aldıkları iddiasına da yanıt verilmesini istedi.
2019 yılında Cumhurbaşkanı Tayyin Erdoğan’ın 110 bin Suriyeli sığınmacıya vatandaşlık verildiği ve ilerleyen zamanda diğer sığınmacıların tamamına da vatandaşlık verilmesi ile ilgili süreçlerin başlayacağı açıklamasını hatırlatan Çıray, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının adeta yok pahasına satışa çıkarıldığını savundu.
Çıray, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yer verdi:
TAKSİTLE VATANDAŞLIK İDDİASI
“Türk Vatandaşlığı almak için belirlenen 250 bin dolarlık bedele taksitle ödeme imkanı sağlandığı doğru mudur? Taksitle ödeyerek 250 bin dolara vatandaşlık alma konusunda belirlenen Türkçe bilmek, milli güvenlik ve kamusal düzene karşı tehdit oluşturmamak, gelir ve meslek beyanı, en az 5 yıllık ikamet gibi kriterler uygulanmakta mıdır? Son 10 yılda ülkemizde toplamda kaç sığınmacıya parayla vatandaşlık verilmiştir? Bu sığınmacılardan toplamda ne kadar para alınmıştır ve bu parayı kim ya da hangi ülkeler ödemiştir?

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top