İddia: ‘Ayasofya’nın Müzeye Çevrilmesi Danıştay Tarafından İptal Edildi’

İddia: ‘Ayasofya’nın Müzeye Çevrilmesi Danıştay Tarafından İptal Edildi’
Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi ve yazarı Okan Müderrisoğlu, Danıştay’daki Ayasofya davasıyla ilgili edindiği kulisini paylaştı. Ayasofya’nın Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye çevrildiğini hatırlatan Müderrisoğlu, “Bakanlar...

Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi ve yazarı Okan Müderrisoğlu, Danıştay’daki Ayasofya davasıyla ilgili edindiği kulisini paylaştı. Ayasofya’nın Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye çevrildiğini hatırlatan Müderrisoğlu, “Bakanlar Kurulu kararı ile Ayasofya’nın statüsünün değiştirilmesine ilişkin kararın uygulanabilir olmadığı” yönündeki görüşün oybirliğiyle alındığını söyledi. AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da “Ayasofya’nın ibadete açılmasını bekliyoruz” açıklamasını yaptı.
Müderrisoğlu, “Ben Danıştay adına henüz kamuoyuyla paylaşılmayan bir kararı aktarıcak bir konumda değilim. Benimki bir gazetecilik faaliyeti neticesinde bir kulis bilgisi. Bu kararın oy birliğiyle alındığını duydum ve bu kararın yazım aşamasında olduğunu duydum” dedi.
İstanbul’un fethinin yıldönümü nedeniyle yapılan kutlama törenleri kapsamında 29 Mayıs’ta Ayasofya’da Fetih Suresi okundu. Bunun üzerine Ayasofya’nın tekrar ibadete açılması tartışmaları başladı.
Ayasofya tartışmalarının yeniden alevlenmesi Yunanistan’ın tepki göstermesine yol açtı. Türkiye ise Ayasofya’nın niteliğine ve uluslararası sözleşmelere aykırı bir şekilde hareket etmediğini söyleyerek yanıt verdi. Yunanistan’ın ardından bir tepki de ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Ayasofya, zaman zaman Erdoğan’ın açıklamaları ve düzenlenen etkinliklerle gündeme gelen ve tartışma yaratan konular arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan 2013’te, yani İstanbul’un fethinin 560. yıldönümünde bazı muhafazakar sivil toplum kuruluşlarının “İstanbul’un fethinin imzası olan Ayasofya yeniden ibadete açılsın” çağrılarına da, bunun “bir oyun” olduğunu belirterek, neyi ne zaman yapacakların bildiklerini söyleyerek yanıtı vermişti.