İddialı Tezler İddialı Kanıtlar Gerektirir

Son Güncellenme Tarihi: Ekim 4, 2021 / 12:35

Bilimin en temel kuralı budur. Özellikle sosyal bilimlerde bu yaklaşım önemlidir. Daha önce test edilmiş ancak başarılı olmamış ya da pratik hayatta karşılığı olmayan uygulamaların sürekli tekrar edilmesi sistemi doğru bir yere götürmüyor.
Aslına bakılırsa döviz-enflasyon-faiz-büyüme-işsizlik arasındaki etkileşimlerin artık 20. yüzyıldaki gibi gerçekleşmediğini, sebep-sonuç ilişkilerinin birbirine karıştığını aklı başında olan herkes kabul ediyor. Yine de bazı etkileşimlerin hemen gerçekleşmemesi, uzun vadeye yayılması, kestirmeci politikalardan hoşlananlar tarafından “İşler artık değişti” diyerek erken yorum yapılması sonucunu doğuruyor.
Meselâ, enflasyonla mücadelenin başlamasından sonra, elle tutulur sonuç alındıkça faizlerin düşürülmesi önemli. Ancak önce enflasyon sonra da faizler bu süreçte düşmeye devam ederken gelişmenin tam ortasında “Gördünüz mü faizler düşerken enflasyon da düşüyormuş” demek, doğru bir yaklaşım değildir. Maalesef gelişmeler devam ederken fotoğraf çekip enstantaneye göre yorum yapınca başladığımız işleri tam olarak bitiremiyoruz. Sürekli geriye düşüyoruz.
Sadece iktisatta değil, başka bilimlerde de takdir edilen ve büyük ödüller alan tezler ve teoriler sonradan çürütülmüştür. Bazen teorinin kendi sahipleri tarafından. Dolayısıyla özellikle sosyal bilimlerde en az 10 yıllık bir perspektiften incelenmeden herhangi bir analizin, kararın veya politika tercihinin doğruluğundan ya da yanlışlığından bahsetmek mümkün değildir.
TÜRKİYE GELİŞMELERDEN AZADE DEĞİL…
Yine de, “Türkiye’de işler farklı işliyor” diyerek başka ülkelerde denenmiş ancak başarıya ulaşmamış uygulamaları denemenin doğru olduğunu düşünmüyorum. İktisat muhakkak ki alternatifler bilimidir ama denenmiş olanları değil, denenmemiş olanları bulup uygulamak marifettir.
Ekonomi, işin içinde insan karakteri olduğu için kâğıt üzerinde güzel gözüken kararların piyasalarda tam olarak sonuç verdiğini söyleyemem. Dolayısıyla işin teknik yönü olduğu kadar, yöneticilik boyutu da var. Bunun içinde doğru yer ve zamanda doğru işi yapmak var elbette.
Yine de bir kereye mahsus başarı sağlamış bir uygulamayı başka zaman dilimlerinde denemenin de bizi yanlışa sürükleyeceğini söylemem gerekiyor. Çok kısa süre için mecburen aldığımız kararların, biraz da talihin eseriyle sağladığı başarıya kanmadan sürekli senaryolar üretmeliyiz. İşin doğrusu şu ki, bugün başımıza gelen birçok gelişme, tarihin farklı zamanlarında, farklı gelişmişlik düzeylerinde ve farklı coğrafyalarda meydana gelmiştir. “Buranın şartları farklı” diyerek söz konusu tecrübeleri incelemekten kaçınmak ya da bugün şartlarıyla o günleri yargılamak karar alıcıları doğru yoldan çıkarabilir.
Özetle, karar almak sadece bilgiye değil, tecrübeye de dayanır.
Akıllı insanlar hatalarından ders alırken, çok akıllı insanlar başkalarının hatalarından da ders alabilmektedir.

Emre Alkin

Prof. Dr. Emre Alkin; Saint Michel Fransız Lisesi’ni 1987 ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni de 1991’de bitirdikten sonra, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi’nde lisansüstü eğitimini tamamladı. 1996 yılında Doktorasını yine aynı Üniversite’de tamamlayarak ve 1997’de “doçent”; 2002 yılında ise “profesör” unvanını aldı.

1999-2003 yılları arasında İMKB Başkan Danışmanlığı, 2000 yılında TİM Genel Sekreterliği, Vergi Konseyi Üyeliği görevini yürüten Prof. Dr. Emre Alkin; Çukurova Holding, Doğan Holding, Anadolu Holding ve Altınbaş Holding’de görev yaptı. Çeşitli gazetelerde ekonomi köşe yazarlığı, TV8, SKYTÜRK, A HABER, CNNTURK, TRTHABER gibi televizyon kanallarında ekonomi yorumculuğu yapan Prof. Dr. Emre Alkin, Dünya Gazetesi’nde “Paylaşmasak Olmazdı” isimli sayfasıyla içimizdeki kahramanlara yer vermektedir.

Şu an Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı olan Alkin, İzmir’in spor kulüplerinden Göztepe Sportif A.Ş.’de Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Futbol Federasyonu Genel Sekreterliği de yapmıştır. Temmuz 2017’den beri de Galatasaray Sportif A.Ş. Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır. Alkin, “Uzlaşmazlık Çözümü” konusunda şirketler ve kamu arasında ulusal ve uluslararası çalışmalara katılmaktadır. Ödeme Sistemleri, Mobil Teknolojiler, Finans ve Mali Konular ile ilgili uluslararası şirketlerde görev yapmaktadır.

Prof. Dr. Emre Alkin’in; “Risk Management”,“Finansal Aracılığın Evrimi”, “Bankalarda Risk Yönetimine Giriş”, Yalın Alpay’la birlikte kaleme aldığı “Dünden Bugüne Gaziantep”, “Her Şey Ekonomi Değil” , “Paylaşmasak Olmazdı”, “Fikret Mualla’nın Sanatı” ve 2017 yılının en iyi iş kitabı seçilen “Olaylarla Türkiye Ekonomisi” isimli, biri İngilizce olmak üzere sekiz kitabı bulunmaktadır. Ayrıca insan ilişkilerinin dünden bugüne evrimi üzerine yazdığı “Seve Seve Aldattım” isimli kitabı da bu yıl çok satan kitaplar arasında yer almıştır.

Prof. Dr. Emre Alkin, iki çocuk babası olup, Türkçe, İngilizce ve Fransızca konferanslar vermektedir.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top