İhlal zinciri

İhlal zinciri
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu HDP’li 40 milletvekilinin dokunulmazlıklarının Anayasa’ya aykırı olarak kaldırıldığına...

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu HDP’li 40 milletvekilinin dokunulmazlıklarının Anayasa’ya aykırı olarak kaldırıldığına ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

Gerekçeli karara gerek görmeksizin, Selahattin Demirtaş hakkında daha önce verdiği kararında söylediklerine atıfta bulunarak davacı vekillerin ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine hükmeden AİHM, her bir davacı için 5 bin euro manevi tazminat ve yine her davacı başına 500 euro mahkeme masrafı ödenmesini kararlaştırdı.

Selahattin Demirtaş’ı AİHM’de temsil eden avukat Ramazan Demir, sosyal medya paylaşımında, “AİHM, HDP’li 40 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ile ilgili ihlal kararını açıkladı. Muhalefetin de koşa koşa ortak olduğu ve Kürt siyasi hareketine karşı anayasa da açıkça çiğnenerek işlenen suçlarda son perde de bu şekilde kapanmış oldu” söyleminde bulundu.

Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş ise mesajında, “Selahattin ve arkadaşlarının derhal serbest kalması için daha kaç mahkeme kararı gerekiyor?” ifadesini kullandı.

2016’da AK Parti’nin gündeme getirdiği ve CHP’nin de desteklediği anayasa değişikliğiyle değişiklik tarihine kadar Meclis’te fezlekesi bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırılarak yargılanmasının yolu açılmış, bu süreçten en olumsuz etkilenen parti ise çok sayıda milletvekili tutuklanan HDP olmuştu.

AYM, 3 yıl tutukluluğu “makul” buldu

Anayasa Mahkemesi, eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın tutukluluğunun makul süreyi aştığı iddiasıyla yapılan başvuruda hak ihlali olmadığına karar verdi. Yüksekdağ’ın 3 yıl 1 aylık tutukluluğunun makul olduğunu belirten mahkeme, tutukluluğunun 4 ay 5 günlük kısmında milletvekili/siyasi parti genel başkanı olmasının bir sorun oluşturmayacağını kaydetti. Kararda, “Tutuklanmasına karar verilen kişinin milletvekili olması, bu tedbiri otomatik olarak ölçüsüz kılan bir durum arz etmez” denildi.

4 Kasım 2016 tarihinde Ankara’daki evinde gözaltına alınan eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, götürüldüğü Diyarbakır’da aynı gün silahlı terör örgütüne üye olma ve halkı suç işlemeye alenen tahrik etme suçlarından tutuklandı. Yüksekdağ hakkında açılan dava, daha sonra yetkisizlik kararıyla Ankara’ya gönderildi.

Yüksekdağ, Ankara’da başlatılan 6-8 Kobani olayları soruşturması kapsamında ise ikinci kez tutuklandı. Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi, 24 Şubat 2021 tarihli 32. duruşmada Yüksekdağ’ın davasını Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki Selahattin Demirtaş’ın da tutuklu bulunduğu Kobani davasıyla birleştirdi.
Halen Kocaeli F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu olan Yüksekdağ’ın “terör örgütü propgandası yapmak” suçundan aldığı 1 yıl 6 aylık hapis cezası kesinleşti. Bunun üzerine Yüksekdağ’ın bu cezasının infazına geçildi, bu nedenle Kobani davasındaki tutukluluk kararının infazı durduruldu. Yüksekdağ’ın propaganda suçundan kesinleşen cezası 23 Ocak 2019-25 Ekim 2019 tarihleri arasında infaz edildi.

Yüksekdağ, mahkemelerin tahliye kararı vermemesi üzerine 26 Şubat 2021 tarihinde bireysel başvuruda bulundu.