İhmal değilse tedbirsizlik

Son Güncellenme Tarihi: Ekim 23, 2020 / 07:41

Covid-19 salgını nedeniyle talebin arttığı ancak kimlere yapılacağı tartışma yaratan grip aşısının bir kısmı Türkiye’ye geldi. Temin edilecek toplam aşı adedi 1.5 milyon. Yani her 60 kişiden yalnızca biri aşı yaptırabilecek.
Sağlık Bakanlığı aşının ilk etapta yüksek riskli hastalara yapılabileceğini ve yalnızca E-Nabız sistemindeki isimlere reçete verilebileceğini açıkladı. Bu açıklama sonrası temin edilen aşı miktarı dikkat çekti. Türkiye’nin 1.5 milyon aşı satın aldığı, bunun ise peyderpey temin edileceği belirtildi. Şu ana kadar 800 bin aşının geldiği biliniyor.
Fakat Türkiye’de, nüfusa oranla bakıldığında bu aşı miktarıyla yalnızca 60 kişide 1 kişi aşı yaptırabiliyor. Ama Türkiye’de kronik hastalar ve 65 yaş üstü nüfusun 10 milyon civarında olduğu biliniyor. Bu durumda kronik hasta ve 65 yaş üzeri her 10 yurttaş içinden sadece 1 kişi aşıya erişebiliyor.
65 ÜSTÜNE AŞIDA EN DÜŞÜK SEVİYE
65 yaş üstüne yapılan grip aşısı oranında ise en düşük OECD ülkesi yüzde 7 oranıyla Türkiye. Bu oran Almanya’da yüzde 35, Fransa’da yüzde 51, ABD’de yüzde 69, Birleşik Krallık’ta yüzde 72.
GÜNEY KORE 8 MİLYONA AŞI YAPTI
Dünyadaki verilere bakıldığında; 83 milyon nüfuslu Almanya’nın 26 milyon, 83 milyon nüfuslu İran’ın 7,5 milyon ve 67 milyon nüfuslu İngiltere’nin 30 milyon grip aşısı temin etmesi Türkiye’deki durumu gözler önüne seriyor. Güney Kore’de ise 19 milyon kişiye aşı yapılması planlandı ve şu ana kadar 8.3 milyonuna yapıldı.
SAĞLIK ÇALIŞANLARINA AŞI YETMİYOR
Ayrıca, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın CHP’li Mahmut Tanal’ın soru önergesine verdiği yanıta göre, 1 Ocak itibariyle Türkiye’de toplam 1 milyon 61 bin sağlık çalışanı bulunuyor. Bu da demek oluyor ki, temin edilen aşı koronayla mücadelede en öndeki sağlıkçılara bile yetmiyor.

Aşı için
5 puan şartı

Sağlık Bakanlığı henüz kimlerin grip aşısı olması gerektiğine ilişkin algoritmayı resmen yayımlamadı. Bu nedenle sahada aşının kimlere yapılacağı tartışma konusu. Aşıda yaşanan tartışmalara bu kez ‘Charlson Risk Skoru’ eklendi. Sosyal medyaya yansıyan, bakanlığın logosunun yer aldığı ‘Charlson Risk Skoru’ puanlamasına göre puanı tutan ve birincil risk grubu adı altında saptanan hastaya grip aşısı yapılacağı iddia edildi.
Algoritmaya göre kişiler, aile hekimleri tarafından 1’den 5’e kadar puanlandırılacak. ‘Yüksek, orta ve çok düşük riskli’ diye tanımlandırılacak.
65 YAŞ ÜSTÜ OLMAK YETMEZ
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 2. Başkanı Yusuf Eryazgan, listede yer alan hastalıkları ve puanlamaları şöyle açıkladı:
“KOAH hastaları listede yok. Beyin kanaması geçirmiş buna benzer rahatsızlığı olanlar ve karaciğer rahatsızlığı olanlar 1 puan alabiliyor. Felç geçirdiyseniz 2 puan. Etrafa çok fazla dağılmayan bir kanser türü varsa 2 puan. Lenf kanseriyseniz 2 puan. Karaciğerinizde orta ve ağır derecede rahatsızlık varsa 3 puan. AIDS iseniz o zaman 6 puan alabiliyorsunuz. Bu taslak kabul edilirse bir kişi grip aşısı için 5 ve 5’in üzerinde puan alması gerekmekte”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top