İHMALLER BİR BİR ORTAYA ÇIKIYOR

İHMALLER BİR BİR ORTAYA ÇIKIYOR
Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait maden ocağında 42 madencinin hayatını kaybettiği faciaya ilişkin yeni belgeler ortaya çıktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel...

Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait maden ocağında 42 madencinin hayatını kaybettiği faciaya ilişkin yeni belgeler ortaya çıktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün, 6 Eylül 2022 tarihinde, yani faciadan 40 gün önce Türkiye Taşkömürü Kurumu’na gönderdiği resmi yazı, soruşturma dosyasına girdi. Genel Müdür Yardımcısı Bayram Arı imzalı yazıda, Amasra’daki madende üretime devam edilebileceği kaydedilerek, madencilerin ferdi kaza sigortasının olduğuna dikkat çekildi.

Yazıda şunlar belirtildi: “Yapılan tetkik ve incelemeler neticesinde, Amasra Müessesi’ne bağlı temsili Y: 448273- X: 4621100 koordinatında temiz hava girişi ve temsili Y: 448113- X: 4620851 koordinatında nefeslik girişi olan yer altı ocağında üretim panosunun bulunduğu, ocak genel tahkimatının ve havalandırmasının yeterli olduğu, ocağın yeryüzüne ikinci bağlantısının bulunduğu, söz konusu ocakta işletme açısından tehlikeli bir durumun bulunmadığı, daimi nezaretçi atamasının bulunduğu, çalışanlar için süre bitim tarihi 1 Mart 2023 olan zorunlu ferdi kaza sigorta poliçesinin bulunduğu, söz konusu yer altı ocağında üretime hazırlık ve üretim faaliyetlerine daimi nezaretçi kontrolünde devam edilmesi gerektiği hususları tespit edilmiştir. Bu çerçevede, sahadaki faaliyetlerin daimi nezaretçi kontrolünde işletme güvenliği ile ilgili tedbirler alınarak sürdürülmesi gerekmektedir.”

HAVALANDIRMA EKSİKLİĞİ 3 GÜN ÖNCE TESPİT EDİLMİŞ
Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Adnan Ertem TBMM komisyonunda havalandırmaya ilişkin soruları yanıtladı. Patlamadan üç gün önceki denetimde eksikliğin tespit edildiğini söyleyen Ertem bunun madeni boşaltma gerekçesi olarak görülmediğini söyledi.