‘İhracat İklimi’ 4 aydır geriliyor

‘İhracat İklimi’ 4 aydır geriliyor
İstanbul Sanayi Odası İhracat İklim Endeksi 47.8'e geriledi. Ekim ayında 47.9 olan İhracat İklimi Endeksi kasım ayında hafif bir düşüşle 47,8 olarak gerçekleşti ve Türk imalatçılarının ihracat ikliminde üst üste dördüncü...

İstanbul Sanayi Odası İhracat İklim Endeksi 47.8'e geriledi. Ekim ayında 47.9 olan İhracat İklimi Endeksi kasım ayında hafif bir düşüşle 47,8 olarak gerçekleşti ve Türk imalatçılarının ihracat ikliminde üst üste dördüncü ay bozulmaya işaret etti.

Endekste eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor. PMI verilerinin kapsadığı ve Türk imalat sanayi ihracatı içerisindeki payı yaklaşık yüzde 39 düzeyinde olan Avrupa’nın büyük bölümünde ekonomik aktivite yavaşladı. Birleşik Krallık, Fransa ve Hollanda, daralmanın ekim ayına göre belirginleştiği ülkeler arasında yer aldı. Almanya, İtalya ve İspanya’da ise hafifleyerek de olsa düşüş devam etti. S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi: “Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’ne ilişkin son veriler, yakın dönemde izlenen eğilimlerin devamına işaret etti. Avrupa ve ABD’de ekonomik aktivite daralırken Orta Doğu’da talebin gösterdiği iyileşme bu durumu kısmen telafi etmeyi sürdürdü. Bununla birlikte, Türk imalatçıları bazı önemli ihracat pazarlarında yaşanan küçülmelerin derinliği nedeniyle bir süre daha yeni sipariş talebi yönünden zorlanmaya devam edecek gibi görünüyor.”