İhracatçının rekabetçi kur talebi sürüyor

İhracatçının rekabetçi kur talebi sürüyor
TİM ve İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, yurtdışından elde edilen dövizin Merkez Bankası'na satışında firmalara yüzde 2 dönüşüm desteği sağlanması yönündeki son düzenlemenin ihracatçıya yönelik direkt bir destek olmadığını...

TİM ve İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, yurtdışından elde edilen dövizin Merkez Bankası'na satışında firmalara yüzde 2 dönüşüm desteği sağlanması yönündeki son düzenlemenin ihracatçıya yönelik direkt bir destek olmadığını belirterek enflasyon artışı ile orantılı kur taleplerini koruduklarını söyledi.

İHRACATÇININ EYLEM PLANI BELGESİ
Türkiye’nin stratejik sektörleri arasında yer alan hazır giyim ve konfeksiyon, Yeşil Mutabakat’a uyum sürecinin yol haritası niteliğindeki “Sürdürülebilirlik Stratejisi ve Eylem Planı” belgesini açıkladı. Planın tanıtımı için düzenlenen basın toplantısına; TİM ve İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe’nin yanı sıra, hazır giyim sektörünün birlik başkanları ve sektör temsilcileri katıldı.

Ekonomim.com’da İmam Güneş’in aktardığına göre Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 40’ından fazlasını Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yaptığını, hazır giyim ve konfeksiyonda oranın yüzde 60’ı geçtiğini hatırlatan Başkan Gültepe, “Avrupa’nın en büyük üçüncü tedarikçisiyiz ama vazgeçilmez değiliz. Altyapımızı ve hazırlıklarımızı bu gerçeğe uygun yapmaya çalışıyoruz. Sektörümüzde son dönemde yeşil fabrika modeline geçildi. Çok sayıda güneş enerjisi yatırımları yapıldı, yağmur sularından yararlanıyoruz. Ama biz yeşil dönüşümü Avrupa istiyor diye yapmıyoruz, geleceğimize miras bırakmak istiyoruz. Bu konunun önemine inanıyoruz” dedi. Gültepe, Avrupa Birliği’nin aldığı kararları küresel rekabetçiliği korumak için yakından takip etmek zorunda olduklarının altını çizdi.

İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Hazır Giyim Sektörü Ortak Sürdürülebilirlik Komite Başkanı Mehmet Kaya da Türkiye’nin aynı zamanda tasarım gücüyle, kalitesiyle, hedef pazarlara yakınlığı ve güçlü tedarikçi altyapısıyla kadar rakiplerinden ayrıştığını ifade etti.

FİYAT TUTTURMAK ZORLAŞTI
Bugünkü koşullarda artan maliyetler nedeniyle fiyat tutturmada zorlanıldığını, bunun da siparişleri olumsuz etkilediğini belirten TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Ancak her inişin bir de çıkışı var. İniş döneminin bittiğini düşünüyoruz, çıkışa hazırlanıyoruz. Önümüzdeki dönemde indirim görmesek bile en azından fiyat artışı da görmeyiz” dedi.

Gültepe, yurtdışından elde edilen dövizin Merkez Bankası'na satışında firmalara yüzde 2 dönüşüm desteği sağlanması yönündeki son düzenlemenin ihracatçıya yönelik direkt bir destek olmadığını belirterek enflasyon artışı ile orantılı kur taleplerini koruduklarını söyledi.