İhtiyaç sahiplerini Türkiye ve Rusya belirleyecek

İhtiyaç sahiplerini Türkiye ve Rusya belirleyecek
Ukrayna’dan yazılı güvence aldıktan sonra tahıl koridoru anlaşmasına geri dönen Rusya, tahıl ve gübrenin büyük bölümünün ihtiyaç duyan ülkeler yerine Avrupa ülkelerine gönderilmesine de tepki gösteriyordu. Geri dönme...

Ukrayna’dan yazılı güvence aldıktan sonra tahıl koridoru anlaşmasına geri dönen Rusya, tahıl ve gübrenin büyük bölümünün ihtiyaç duyan ülkeler yerine Avrupa ülkelerine gönderilmesine de tepki gösteriyordu. Geri dönme kararıyla birlikte Rus tahıl ve gübresine ihtiyaç duyan ülkelerin listesinin Ankara ve Moskova tarafından belirlenmesinde de uzlaşma sağlandı.

Cumhuriyet’in haberine göre, Türk kaynak, Rus basını RIA Novosti'ye verdiği demeçte, Türkiye ve Rusya'nın Rus tahıl ve gübresine ihtiyaç duyan ülkelerin listesini belirleyeceğini, çalışmaların BM tarafından koordine edileceğini söyledi.

Kaynak, "Erdoğan ve Putin arasındaki son telefon görüşmesinde konu ele alındı ve hem Türkiye hem de BM tarafından koordine edilen ilgili kurumlar, listeleri ve güzergâhları yeniden düzenliyor" dedi. Rus tahıl ürünlerinin hangi ülkelere ulaştırılmasının planlandığı sorusuna yanıt veren kaynak, bunun öncelikle Afrika ülkeleri ve ihtiyaç sahibi ülkeler olacağını belirtti.


SÜRENİN UZATILACAĞI ANLAMINA GELMEZ
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın tahıl anlaşmasına dönmesinin Moskova’nın bu anlaşmayı uzatmaya hazır olduğu anlamına gelmediğini de anımsattı. Peskov, “19 Kasım’a kadar, uzatma konusunda karar almadan önce elbette anlaşmanın uygulanmasının etkinliğine dair genel değerlendirme yapılması, mutabakatların nasıl uygulandığının etraflıca değerlendirilmesi ve ancak ondan sonra bir karara varılması gerekecek” dedi.