İki duvar arası Türkiye

Son Güncellenme Tarihi: Eylül 1, 2021 / 09:43

ABD ve Batılı güçlerin Afganistan’ı terk etmesi ve Taliban’ın ülke yönetimini ele geçirmesi tüm dünyada yeni bir göç dalgası başlayacağı endişesi yarattı.
“Tek bir göçmen dahi alacak durumumuz yok” diyen Türkiye, göç trafiğinin en önemli noktalarından biri. Başta Suriye’den gelenler olmak üzere yaklaşık 5 milyon göçmene ev sahipliği yapan Türkiye, bu kez kapılarını kapalı tutmakta kararlı görünüyor.
İRAN SINIRINDAKİ DUVAR
Türkiye, Afganlıların İran üzerinden ülkeye gelişine engel olmak için Van, Ağrı, Hakkari hattında duvar örerek tedbir alıyor. Van’ın Çaldıran ilçesinin İran sınırında başlatılan ve  Ağrı’nın Doğubayazıt ile Hakkari’nin Yüksekova hattına kadar uzanan 560 kilometrelik modüler duvar ve akıllı kule çalışmaları sürüyor. Yüksekova-İran sınır hattındaki  43 kilometrelik hatta yapılan modüler duvar çalışmaları tamamlandı. Bölgede yaşa dışı geçişlerin engellenmesi için güvenlik duvarına paralel olarak hendek kazma çalışmaları da yapıldı.
YUNANİSTAN SINIRINDAKİ DUVAR
Göçmenler için Avrupa’ya geçmenin kapısı olarak görülen Yunanistan da olası göçmen akımına karşı Türkiye sınırında inşa edilen 40 kilometre uzunluğundaki çelik duvarını tamamladı. Yunanistan özellikle Afganistan›dan gelebilecek olası sığınmacıların Avrupa›ya ulaşmasını engellemek için yeni bir elektronik gözetim sistemi de kurdu.
GÖÇ BAKANLIĞI HAZIRLIĞI
İktidar olası yeniden yapılanma çalışmaları çerçevesinde yeni bakanlıklar kurmayı planlıyor. Hürriyet’in haberine göre, nüfus hareketliliği ve göçler dikkate alınarak, Göç İdaresi ile AFAD gibi uzman kuruluşları bir çatı altına alacak “İklim Değişikliği ve Göç Bakanlığı” kurulması düşünülüyor.
YENİ GÖÇ DALGASI MUHTEMEL
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sırbistanlı mevkidaşı Nikola Selakoviç’le düzenlediği ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, özellikle Afganistan’dan tahliyeler ve göç krizine ilişkin konulara değindiği açıklamasında, “Afganistan’da kapsayıcı bir hükümet kurulması en büyük arzumuz. Afganistan’da nasıl bir hükümet kurulacağını görmemiz gerekiyor. Dünyada göç krizi var ve yeni bir göç dalgası olabilir, olması pek muhtemel” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top