İki günün avantajı 5 milyon

İki günün avantajı 5 milyon
Prof. Uğur Emek Kamu Özel İşbirliği ile gerçekleştirilen iki köprüdeki zammın neden yılbaşından önce açıklandığını sordu, bu uygulama ile devletin ne kadar zarara sokulduğunu hesap etti. Kamu Özel İşbirliği projelerinin...

Prof. Uğur Emek Kamu Özel İşbirliği ile gerçekleştirilen iki köprüdeki zammın neden yılbaşından önce açıklandığını sordu, bu uygulama ile devletin ne kadar zarara sokulduğunu hesap etti. Kamu Özel İşbirliği projelerinin maliyetleriyle ilgili hesaplamalar yapan Prof. Uğur Emek, Ulaştırma Bakanlığı’nın zam oranlarını 2 Ocak yerine yıl bitmeden açıklamasının, yani iki gün erken davranmasının işletmeci şirketlere yaklaşık beş milyon lira avantaj sağladığını yazdı.
Uğur Emek konuyla ilgili yazısında hesaplamanın detayına yer verdi:
Zamlar normalde yeni yıllardaki 2 Ocak tarihli kur üzerinden yapılırdı ve 3 Ocak tarihinde uygulamaya girerdi. Anlaşılan düzenleme değiştirilmiş ve 31 Aralık kurundan belirlenen tarife 1 Ocak tarihinde yürürlüğe girmiş. Yani işletmecinin iki gün daha fazla zamlı ücret almasına imkân sağlanmış. Sözleşmeye göre KDV’siz geçiş ücreti 2020 ve 2021 yıllarında sırasıyla ise 247,7 ve 309,4 TL’dir (KDV dahil 268 ve 334 TL).
Zammın iki gün önceye çekilmesi, işletmeciye yaklaşık 5 milyon TL gelir avantajı sağlamış. (Yazıyı yayınladıktan sonra fark ettim. 2 Ocak bu yıl cumartesiye denk geliyor ve TCMB resmi tatillerde kur açıklamıyor. 2021’de kur 4 Ocak pazartesi açıklanacak. 4 Ocak kuruna göre hesap yapılması durumunda zam 4 gün gecikecekti. Bu durumda işletmeciye 10 milyon TL ilave gelir yaratılmış oluyor.